Preşedintele ICR, Liviu Jicman, a declarat în avanpremiera Festivalului Filmului European 2023, că ediţia de anul acesta, care debutează marţi, la Timişoara, oferă publicului, „împreună cu ambasadele statelor europene şi centrele lor culturale o selecţie de filme care vorbesc despre valorile noastre comune”. Spotul ediţiei 27 a FFE „explorează un scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinema-ul devine o experienţă în întregime senzorială”, a declarat regizoarea Teodora Ana Mihai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ICR dă startul celei de-a 27-a ediţii FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timişoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în ţară la Oraviţa (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoşani (Cinema Unirea), între 18-21 mai şi la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

În Bucureşti, Festivalul se desfăşoară între 15 - 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco. Filmul care va inaugura ediţia bucureşteană a FFE pe 15 mai, la sala Auditorium – MNAR, este „The Pod Generation”, al regizoarei Sophie Barthes, recompensat cu premiul „Alfred P. Sloane” la Sundance 2023.

27.FFE se va încheia, în oglindă, tot cu distopie, de data aceasta comică – „Brian şi Charles” („Brian and Charles”), în regia lui Jim Archer, premiat cu Premiul Publicului la Sundance Film Festival în 2022.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

„Comunitatea din jurul Festivalului Filmului European se lărgeşte an de an şi devine din ce în ce mai exigentă, ceea ce ne provoacă să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor sale. După ce vom lansa mâine Festivalul la Timişoara, de Ziua Europei, vom explora interesul pentru film european al publicului din oraşe în care FFE ajunge pentru prima dată, cum ar fi Oraviţa, Botoşani şi Curtea de Argeş, şi vom reveni la Gura Humorului. Am pregătit, împreună cu ambasadele statelor europene şi centrele lor culturale, o selecţie de filme şi un pachet de evenimente conexe care vorbesc despre valorile noastre comune”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, în cadrul conferinţei de presă de luni, la sediul ICR.

Ediţia cu numărul 27 a FFE propune un program generos, cu 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră naţională şi un film în premieră mondială: Cum să fiu mort, dacă-s viu / A Cautionary Tale, noul documentar al Ilincăi Călugăreanu, autoarea foarte popularului Chuck Norris vs. Communism. Filmul spune povestea bârlădeanului Constantin Reliu, declarat decedat de către autorităţi în timp ce se afla la muncă în Turcia şi a încercărilor lui de a-şi recăpăta identitatea.

„Ca în fiecare an, festivalul e o mărturie a diversităţii filmului european. De la comedii feelgood şi SF-uri, adică film de gen, la cinema experimental şi căutări atât de personale, încât ar putea fi încadrate într-un gen numai al lor, pe toate le regăsim în programul din acest an. Li se alătură producţii dedicate noţiunii însăşi de diversitate, în toate accepţiunile ei. Ce am păstrat de anul trecut? Dorinţa de a aduce în faţa spectatorilor producţii cât se poate de recente, premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale. Aşa se face că publicul din Bucureşti, Timişoara, Oraviţa, Curtea de Argeş, Gura Humorului şi Botoşani va avea ocazia să vadă în premieră naţională filme premiate la Berlin, Veneţia, Sundance sau Locarno, multe in ele lansate chiar anul acesta”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE. 

Influenţa în creştere a inteligenţei artificiale în toate domeniile artistice, inclusiv în lumea filmului, este una dintre temele evenimentelor conexe din sfera ediţiei din acest an a Festivalului Filmului European.

„În sfârşit, nu puteam să nu ţinem cont de o realitate din ce în ce mai greu de ignorat: motoarele, tot mai multe şi mai performante, de inteligenţă artificială. Aşa l-am descoperit pe Jan Bot, probabil cel mai prolific cineast din lume. La Bucureşti, îl primim cu braţele deschise pe Pablo Nuñez, unul din părinţii acestui bot cu ambiţii regizorale, care ne va desluşi o parte din intenţiile din spatele proiectului şi traseul fascinant de la concepţie până la moarte simbolică a lui Jan Bot, care a trecut în nefiinţa Internetului în luna martie a acestui an. Împreună, ne întrebăm ce va mai rămâne din film, aşa cum îl cunoaştem, când primul cineast din lume va reuşi să răzbată prin hăţişurile acelui uncanny valley care desparte virtualul de verosimil. Contează procesul de producţie sau e mai important produsul final? Poate un robot să transmită emoţie aşa cum ar face-o un cineast de modă veche, adică în carne şi oase? Nu promitem răspunsuri, dar e cert că, la ediţia 27 a Festivalului Filmului European, ne punem mai multe întrebări ca oricând”, a explicat Cătălin Olaru.

Este menţinută tradiţia de a avea un ambasador al Festivalului: un tânăr regizor care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediu cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizoarea Teodora Ana Mihai, al cărei documentar „Waiting for August” a fost câştigător la Karlovy Vary şi Hot Docs în 2014, şi al cărei prim lungmetraj, „La Civil”, a fost premiat la Cannes în 2021, în secţiunea Un Certain Regard cu Prix de l'Audace.

„Câteodată, un film se aseamănă unui copil. Şi ca proaspăt părinte, şi ca regizor, decizia de a-l concepe nu e una care se ia uşor, numeri fiecare zi până când va vedea lumina zilei şi nimeni n-o să-l iubească mai mult decât tine. Iar când vine vorba de filmul european, lista similarităţilor continuă. Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediţiei 27 a Festivalului Filmului European explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experienţă în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului ediţiei 27.FFE, într-un mesaj video. 

La conferinţă au mai participat: Julien Chiappone-Lucchesi (Preşedintele EUNIC România / directorul general al Institutului Francez din România), Laurenţiu Damian (preşedintele Uniunii Cineaştilor din România).

Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale acestora (Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco), sau online, de pe platforma Eventbook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.