Între 2 şi 4 septembrie, ediţia cu numărul 5 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce în Oradea o amplă selecţie de filme multi-premiate, premiere de filme româneşti şi maghiare alături de invitaţii lor, filme şi ateliere media pentru copii, dar şi o selecţie eclectică de cine-concerte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre evenimentele deja confirmate la această ediţie se numără Cine-concertul "Nosferatu" - capodopera horror lansată în urmă cu 100 de ani, readusă la viaţă pe muzica interpretată de Filarmonica de Stat din Oradea.

Biletele pentru Cine-concertul Nosferatu au fost puse în vânzare pe: https://tiff.eventbook.ro. Bazat pe romanul "Dracula", scris de Bram Stoker, Nosferatu poartă semnătura legendarului regizor F.W. Murnau şi reprezintă una dintre operele de referinţă ale expresionismului german. Lansarea filmului pe marele ecran, în 1922, a revoluţionat lumea cinematografiei, definind genul horror, dar a generat şi valuri de controverse. La scurt timp după lansare, o instanţă judecătorească a decis distrugerea tuturor copiilor, dar filmul a reuşit să supravieţuiască până astăzi.

La aniversarea a 100 de ani de la premiera filmului, orădenii au ocazia să urmărească versiunea originală a filmului "Nosferatu", acompaniată în premieră absolută de artiştii Filarmonicii - duminică, 4 septembrie, de la ora 21:00. Spectacolul muzical va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) şi Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează şi muzica originală care va însoţi proiecţia.

Cine-concertul "Nosferatu" este organizat împreună cu Filarmonica de Stat Oradea, cu sprijinul Goethe-Institut.

"Alcarràs", premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlin, Casa noastră/Utama, câştigătorul Trofeului Transilvania şi cel mai votat film la TIFF 2022, precum şi "Evenimentul", pentru care Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promiţătoare actriţă la Premiile César, se numără printre cele peste 30 de titluri care vor avea parte de o primă întâlnire cu publicul orădean în luna septembrie.

Din programul complex pe care organizatorii celui mai mare festival de film din România îl propun la cea de-a 5-a ediţie TIFF Oradea nu vor lipsi noutăţile cinematografice autohtone. "Capra cu trei iezi", horror-ul cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi care a făcut furori la Cluj-Napoca, dar şi documentarul "Pentru mine tu eşti Ceauşescu", desemnat câştigător al Premiului secţiunii What’s up, Doc? la TIFF 2022, vor avea parte de proiecţii speciale în oraşul care va deveni, pentru trei zile, capitala filmului în România.

Selecţia va include şi în acest an titluri din cinematografia maghiară care s-au remarcat în marile festivaluri în ultimii ani, dar şi filme din secţiunea EducaTIFF, cu poveşti pentru întreaga familie. Printre cele mai populare evenimente din programul primelor ediţii, cine-concertele vor face seară de seară deliciul iubitorilor de muzică şi film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.