Viaţa celebrei Anne Frank, decedată în februarie sau martie 1945, la vârsta de 15 ani, în lagărul Bergen-Belsen din Germania, va fi transpusă pe ecran, în realitate virtuală, de regizorul american Danny Abrahms, anunţă Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scenaristul şi realizatorul seriei de televiziune ”Self-Help” a anunţat marţi, printr-un comunicat, că vrea să realizeze un film în realitate virtuală, inspirat de parcursul ieşit din comun al tinerei Anne Frank. 

Este un proiect sensibil, care deja ridică numeroase critici. Filmul, intitulat sobru ”Anna”, va conduce spectatorul în interiorul mansardei Annei Frank, chiar acolo unde tânăra evreică a fost prinsă de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Filmat în realitate virtuală, proiectul vizual va permite publicului, potrivit lui Abrahms, ”să-şi imagineze viaţa de zi cu zi a Annei Frank” şi să interacţioneze cu familia ei, ”aşa cum era viaţa ei”. 

Regizorul a precizat într-un comunicat redat de The Hollywood Reporter: ”Povestea Annei Frank a protejat memoria Holocaustului şi a transmis un mesaj de toleranţă multor generaţii (...) Noi vrem să împărtăşim această experienţă prin prisma efectelor avangardiste, prin intermediul realităţii virtuale să continuăm să trăim povestea ei şi să influenţăm cât mai mulţi tineri de-a lungul Globului”. 

Proiectul, care încă nu are o dată oficială de lansare, ar trebui creat în săptămânile următoare. Fundaţia ”Anne Frank” şi-a dat acordul pentru realizarea filmului de către Danny Abrahms.

Nu este pentru prima dată când artistul anunţă că vrea să reia povestea Annei Frank. În urmă cu câteva săptămâni, o societate olandeză a vorbit despre poveste după ce a reconstituit replica apartamentului adolescentei evreice într-un ”joc de evadare”. 

Societatea de aventuri Escape Bunker a construit o replică a acestei anexe în care familia Frank a stat ascunsă, pentru a o integra într-un joc de evadare, în care participanţii au roluri de prizonieri ai unui buncăr german. Acest joc de roluri, care costă 19,50 euro, a atras criticile fundaţiei ”Anne Frank”: ”Înseamnă să dai dovadă de puţină empatie faţă de supravieţuitorii Holocaustului, dacă utilizezi această anexă într-un joc de evadare”. Apartamentul din Amsterdam unde familia Frank s-a ascuns este ”unul dintre locurile unde Holocaustul s-a petrecut”, subliniază fundaţia care conservă memoria Annei Frank.

Anne Frank, născută pe 12 iunie 1929, a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942 - 4 august 1944), de teama deportării în lagăr, într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani atunci când s-a ascuns în acea anexă. Acolo, a ţinut un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942).

Pe 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul războiului părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai anexei au fost arestaţi şi, mai târziu, deportaţi într-un lagăr de exterminare nazist.

Cu excepţia tatălui ei, Otto Frank, toţi membrii familiei sale au murit. Anne şi sora ei au murit de tifos la Bergen-Belsen, în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei a publicat şi a făcut cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale, care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.