Filmul „Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va rula în cinematografele româneşti începând de vineri. Pentru rolul său, Bogdan Dumitrache a fost desemnat la Festivalul de la San Sebastian drept „cel mai bun actor”, iar pelicula a fost selectată recent în competiţia „Voices” a Festivalului de Film de la Rotterdam.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudor (Bogdan Dumitrache) şi Cristina (Iulia Lumânare) au doi copii, Ilie şi Maria, sunt un cuplu aparent fericit, ducând un trai tihnit. Într-o zi, când el iese în parc cu copiii, Maria dispare. Urmează o căutare care creşte în intensitate emoţională. Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil, spunea regizorul. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. 

Realizarea filmului a durat mai mulţi ani. Scenaristul şi regizorul Constantin Popescu a explicat marţi seară, la o avanpremieră a filmului, că, totuşi, nu a fost un proces ieşit din comun: „Scenariul a avut mai multe variante, cum se face întotdeauna, dar a fost mai uşor pentru mine pentru că am avut actorii în minte”.

Acest fapt, a spus actorul Bogdan Dumitrache, a ajutat foarte mult. „Nu a fost o presiune, a fost un ajutor. Ajută să ştii de la început, să discutăm secvenţele, întreaga poveste a personajului. Este flatant. Mi se pare un exerciţiu favorabil produsului”.

Tată a doi copii în realitate, pentru Dumitrache acesta „a fost primul termen de comparaţie cu personajul, cu scenariul”. „În principiu, orice exerciţiu actoricesc pleacă de la eu în situaţia dată. Aşa am făcut şi în cazul ăsta. La sfârşit, am rămas cu introspecţie frumoasă despre relaţia mea cu copiii, îi iubesc foarte mult - ştiam asta şi fără... Sunt gânduri pe care nu vrei să le... lucruri pe care nu vrei să le cunoşti. Filmul m-a obligat cumva să accesez şi să desfac un pic situaţia asta”.

Personajul Tudor a fost dezvoltat împreună cu un psiholog. „Pentru mine experienţele sunt foarte diferite, sunt provocări din punct de vedere artistic”, a explicat Dumitrache traseul său actoricesc. „Chiar dacă la capăt, uneori, personajele seamănă sau poveştile ori tipul de cinema pe care îl pot accesa eu. Îmi doresc să joc şi altceva şi o să caut, la un moment dat, să îmi schimb direcţia ca artist”.

De cealaltă parte, despre trăirile personajului masculin, regizorul a afirmat: „Aşa am văzut eu lucrurile. Mi se pare că nu există o suferinţă perfectă. Fiecare suferă diferit. Cred asta. Am încercat să descompun personajul ăsta cât am crezut eu de cuviinţă, că e valabil în faţa mea”.

Documentarea pentru această poveste a fost făcută şi cu ajutorul poliţiei. „Nu ştiu în ce măsură poliţiştii cu care am vorbit au fost oneşti. Unii mi-au spus că statisticile sunt îngrozitoare, alţii că nu e dracul atât de negru”, a spus Popescu referitor la cazurile de dispariţii.

„Procentele diferă. Am vorbit cu nouă oameni şi niciunul nu mi-a dat acelaşi răspuns. Foarte multe cazuri nu ajung să fie mediatizate. Intervalul la care au loc este atât de mic, încât s-ar stârni panică, oamenii şi-ar pune probleme. Unele se rezolvă în mod fericit, dar în filmul ăsta m-am referit la cazurile nerezolvate”.

În plus, el a discutat şi cu două cupluri care au trecut printr-o asemenea experienţă: „Unul găsise copilul, celălalt nu. Relaţia celor din urmă a fost mai agresiv ruptă decât a celor din film. Nu au rezistat împreună”.

Titlul ales pentru lungmetraj a părut o idee bună, iniţial, a mai afirmat el. „Când scriu un scenariu nu pun titlu. Probabil că dacă l-aş fi pus de la început, după câteva luni mi-aş fi dat seama că mă enervează. Acum e mai complicat să îl modific. Mi s-a părut că este asemănător personajului, traiectoriei lui, fenomenul care merge împotriva firii. El distruge tot ce e pe margine”.

Pororoca este denumirea unui fenomen care are loc pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic vin în sus, pe fluviu şi râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălţimi de 4 metri. Numele provine din limba tupi şi înseamnă „răget puternic" sau „care poate distruge totul cu o furie intensă".

Referitor la construcţia sound design-ului, el a explicat că a fost făcută în mai multe etape - în România şi Franţa. „Pentru un soi de medie europeană, privind sunetul, am ales soluţia pe care mi-a dat-o inginerul din Franţa, un om cu peste 250 de filme la activ. El mi-a spus: fă sunetul aşa cum îţi doreşti, ia etalon sala asta şi asta este”.

Din distribuţia filmului fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu şi Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, care este şi producător, iar montajul, de Corina Stavilă, şi sound design-ul, de Mihai Bogos.

„Pororoca” este o producţie Scharf Film, Irrévérence Films, susţinut de CNC România, Centre national du cinéma et de l'image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.