Cotidianul The Wall Street Journal i-a dedicat un amplu articol lui Marian Godină, poliţistul rutier care ”scrie cronici despre corupţie şi absurdităţi ale meseriei pentru mii de cititori loiali, sătui de status quo”. Articolul este intitulat ”Un poliţist onest şi celebritatea lui pe Facebook au luat România prin surprindere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oricât ai fi de modest, tot te încearcă un sentiment de mândrie când afli că o publicaţie de renume din Statele Unite a scris un lung articol despre tine şi că poza ta va fi mâine pe prima pagină a ziarului The Wall Street Journal”, a scris Marian Godină pe pagina lui de Facebook.

Jurnaliştii ziarului The Wall Street Journal au scris despre apelul ”furios” pe care Godină l-a primit de la şefii săi, care i-au cerut să îşi închidă pagina de Facebook, după ce poliţistul a povestit pe reţeaua de socializare o întâmplare din timpul serviciului.

Jurnaliştii americani au mai menţionat că, după acest incident, Marian Godină a fost pe punctul de a-şi da demisia.

Însă, peste noapte, serverul poliţiei din Braşov a căzut, din cauza numărului mare de plângeri înregistrate în sprijinul lui Marian Godină. În următoarea zi, şefii lui Godină i-au cerut să îşi reactiveze pagina de Facebook, au mai notat jurnaliştii americani.

”Timp de mai multe decenii, poliţiştii rutieri români au fost subiectul unor glume fără sfârşit legate de presupusa lor lipsă de integritate, educaţie şi isteţime. Postările de pe pagina de Facebook a ofiţerului Godină erau atât de oneste, amuzante, scrise corect gramatical şi, uneori, critice la adresa corupţiei la care a fost martor, încât el a câştigat citititori fideli”, arată articolul din The Wall Street Journal.

Jurnaliştii americani au mai precizat că la începutul activităţii lui Godină pe Facebook, câţiva sceptici s-au gândit că poliţistul rutier ar fi doar o metodă de marketing.

Articolul din The Wall Street Journal aduce aminte şi de protestele împotriva corupţiei şi abuzului de putere, izbucnite după ”moartea unui poliţist care deschidea calea pentru coloana de maşini a ministrului de Interne de la acea vreme”.”S-a dovedit, mai târziu, că ministrul nu se afla într-o călătorie în interes de serviciu”, au mai notat jurnaliştii americani.

”Câteva zile mai târziu, protestele au crescut la nivel national, după ce 63 de persoane au murit, în urma unui incendiu izbucnit într-un club de noapte căruia autorităţile i-au permis să funcţioneze fără să fie luate măsurile de precauţie necesare”, au mai scris jurnaliştii, precizând că în luna noiembrie, în urma protestelor, Guvernul a demisionat.

”Noul Guvern a jurat să înlăture corupţia, iar procurorii au câştigat cazuri împotruva unor politicieni şi oficiali locali importanţi, între care şi fostul şef al poliţiei rutiere din Braşov”, au mai scris jurnaliştii ziarului The Wall Street Journal.

Jurnaliştii americani au menţionat şi scandalul din luna februarie, când Godină a fost admonestat de şefii săi, după ce a amendat ”un consilier local”. ”Procurorii anticorupţie au început o anchetă pentru abuz în serviciu”, au scris ei.

Articolul din The Wall Street Journal mai arată că Marian Godină şi-a ”tradus faima de pe Facebook” într-un contract pentru o carte, ”Flash-uri din sens opus”, vândută în 40.000 de exemplare.”El a mai scris o carte pentru copii, în care explică regulile din trafic. Volumul va fi lansat în 1 iunie”, au notat jurnaliştii.

Ei au precizat că Marian Godină nu şi-a dorit să scrie, dar îi place să îşi amuze prietenii cu poveşti de la serviciu şi să le scrie poezii femeilor de care se îndrăgosteşte.

”Este un burlac cuceritor şi postează, uneori, despre întâlniri. Spune că nu se grăbeşte să se căsătorească”, îl mai descriu jurnaliştii americani pe Godină.

Articolul mai arată că prim-ministrul Dacian Cioloş s-a prezentat la lansarea primei cărţi a poliţistului şi le-a spus jurnaliştilor români că speră ca ”fenomenul Godină” să se extindă şi în alte instituţii ale statului.

Jurnaliştii americani au mai notat că lucrurile s-au schimbat pentru Godină, poliţistul rutier spunând că şefii săi au început să se teamă de el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.