Iulia Rugină, regizoarea filmelor „Breaking News” şi „Love Building”, revine în atenţia publicului cu primul său documentar, „Playback”, ce va fi proiectat în avanpremieră pe data de 12 august, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul e produs de Parada Film, în co-producţie cu Televiziunea Română şi realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

„Playback” redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziţia multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la Bucureşti şi la Cluj de către Asociaţia Culturală Control N. Expoziţia-instalaţie, recompensată cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial, îşi propunea să documenteze şi să recupereze senzorial o parte a istoriei noastre recente, care altfel mai persistă doar în memoria celor ce au trăit-o.

La fel de imersiv, „Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva naţională de filme şi imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupaşcu, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria către paradisul pierdut al discotecii Ring din Costineşti.

Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conţine o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, româneşti şi internaţionale, ţintind către o nostalgie colectivă şi invitând la un proces de analiză emoţională a evoluţiei societăţii româneşti, din anii ‘80 şi până astăzi.

“Mi se pare că istoria emoţională a unei ţări, văzută prin ochii locuitorilor ei, se topeşte de multe ori în prezent. Lucrurile evoluează atât de fin, încât uneori e greu de delimitat unde s-a sfârşit ceva şi unde a început altceva. Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puţin cunoscută şi centralizată în documente. Scopul meu a fost să înţeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul, prin oameni şi muzica ce le-a însoţit existenţa. M-am adresat întotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când un film de-ale mele conţine atât de multă muzică, e prima dată când vorbesc direct despre ea şi mi-aş dori să vorbesc cât mai multor oameni”, afirmă Iulia Rugină.

Filmul va putea fi vizionat pe parcursul verii în cadrul unor proiecţii eveniment, urmând ca din octombrie să fie distribuit în cinematografele din toata ţara de compania de distribuţie Zbang Film. Prima proiecţie publică a filmului va avea loc pe 12 august, de la ora 21.45 la Brizo pe malul lacului Aroneanu din Iaşi, urmată fiind de un program artistic susţinut de personajul central din film, DJ Sorin Lupaşcu.

„Playback” este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producţie cu Televiziunea Română. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană şi Mişu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuţiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuţeanu, Dumitru Alexandru şi Dragoş Cătărău. Afişul filmului a fost realizat de Glitch.

Iulia Rugină e regizoare şi scenaristă, cunoscută publicului pentru filmele „Love Building” (2013), „Alt Love Building” (2014), „Breaking News” (2017), serialul „Ruxx” (2021), produs de HBO Max şi scurt metrajele multi-premiate „Captivi de Crăciun” (2010) şi „Să mori de dragoste rănită” (2014).

Zbang Film este o companie de producţie şi distribuţie de film înfiinţată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist, regizor) şi Iulia Rugină (scenarist, regizor) şi are în portofoliu proiecte de film independent de scurt şi lung metraj, pe care le-a co-produs (Love Building, Alt Love Building, Să mori de dragoste rănită, Alb 20240, Zombie), spectacole multimedia de teatru (Neverland) şi coregrafie (Interior/Exterior), precum şi expoziţia imersivă DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste, ce serveşte ca punct de plecare în povestea documentarului „Playback”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.