Pedro Almodóvar, Agnieszka Holland şi Pawel Pawlikowski se numără între cei peste 500 de cineaşti europeni care cer într-o scrisoare deschisă ca noile directive pentru platformele de streaming globale, precum Netflix şi Amazon Prime Video, să fie incluse într-o lege valabilă în toate teritoriile Uniunii Europene, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul a fost lansat de European Producers Club, organizaţie cu sediul la Paris, care reprezintă producători independenţi de film şi TV din Europa.

Statele membre UE au ca termen limită ianuarie 2021 pentru implementarea Directivei europene a serviciilor audiovizuale, care obligă serviciile de streaming străine să investească o parte din venituri în producţii locale, însă lasă la latitudinea fiecărei ţări normele acestei obligaţii.

„Criza sanitară globală ne-a învăţat cel puţin două lucruri: mai întâi, că cererea publicului de poveşti vizuale nu a scăzut şi că principalii beneficiari ai acestei cereri continue sunt, desigur, platformele online”, se arată în scrisoare. A doua lecţie este „vulnerabilitatea sectorului nostru european audiovizual”.

Cineaştii europeni sunt îngrijoraţi că giganţii americani de streaming folosesc un model de afaceri de studio american care presupune deţinerea majorităţii sau în integralitate a drepturilor de autor pentru finanţare integrală.

Modelul european în vigoare este bazat pe un sistem de co-producţie, care oferă producătorilor independenţi un procentaj substanţial şi le dă mai mult control creativ. 

Semnatarii scrisorii cer impunerea unei investiţii de cel puţin 25% din cifra de afaceri a acestor platforme, pentru filme şi seriale europene, cu cel puţin 80 de procente rezervate companiilor independente de producţie şi o majoritate pentru producţiile în limba locală.

„Îndeplinirea acestor obligaţii trebuie să respecte drepturile creatorilor şi producătorilor şi plata unui cost corect”.

În scrisoare mai este subliniat că în Franţa au loc „discuţii intense” privitor la această directivă, care, speră cineaştii, va servi ca „exemplu de soluţii pentru toate ţările din UE”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.