Ţinuta vestimentară purtată de actriţa Charlize Theron la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar a fost modificată într-o manieră grosolană în Photoshop de cenzura din Iran. De acelaşi tratament a avut parte şi astronauta Anousheh Ansari, deşi ţinuta ei nu era deloc la fel de decoltată ca rochia purată de artista sud-africană, informează huffingtonpost.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Statele Unite, unul dintre momentele importante ale galei premiilor Oscar - cu excepţia gafei uriaşe din finalul transmisiunii - a fost acela în care cineastul iranian Asghar Farhadi a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, graţie filmului ”The Salesman”. Acea victorie a făcut multe valuri în presa internaţională, cu atât mai mult cu cât regizorul iranian a boicotat ceremonia în semn de protest faţă de decretul antiimigraţie semnat de Donald Trump.

”Să împarţi lumea în categoriile «Statele Unite» şi «Inamicii noştri» crează frică, o justificare eronată pentru agresiune şi război”, a spus Asghar Farhadi într-o declaraţie oficială ce a fost citită pe scenă de Anousheh Ansari, o astronaută născută în Iran, care a venit la Los Angeles pentru a ridica trofeul în numele celebrului cineast.

”Aceste războaie împiedică democraţia şi drepturile omului în ţările care sunt ele însele victime ale agresiunilor. Regizorii pot să îşi pornească camerele de filmat pentru a capta calităţile umane comune şi să spargă astfel stereotipurile despre diversele naţionalităţi şi religii. Ei creează empatie între noi şi ceilalţi, o empatie de care avem nevoie astăzi mai mult ca niciodată”, a mai spus Asghar Farhadi în acea scrisoare.

Acel moment important al galei Oscar a fost difuzat şi în Iran, unde cineastul Asghar Farhadi are statutul unei legende, după ce a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie, în 2012, cu filmul ”A Separation”. Dar, potrivit paginii de Facebook a asociaţiei My Stealthy Freedom, telespectatorii din Iran nu au văzut aceleaşi imagini difuzate în restul lumii, din cauza unei cenzuri grosolane, realizate cu ajutorul programului de grafică computerizată Photoshop.

În acele imagini, transmise de postul public ILNA TV, Charlize Theron - care a înmânat premiul Oscar alături de Shirley MacLaine - a fost ”acoperită” cu o pată groasă neagră, ce îi ascundea braţele, gâtul şi decolteul generos. Câteva minute mai târziu, întreaga ţinută vestimentară a vedetei sud-africane a fost acoperită cu un dreptunghi negru.

Aceeaşi cenzură a mers până într-acolo încât a acoperit şi cei câţiva centimetri pătraţi de piele lăsaţi la vedere de Anousheh Ansari în timpul galei Oscar. Ea a urcat pe scenă pentru a citi discursul lui Asghar Farhadi, iar cenzorii i-au acoperit cu ajutorul programului Photoshop o parte din umărul stâng, rămas liber graţie unei rochii asimetrice.

”În timp ce Farhadi a ales o astronaută care este şi inginer (pentru a-i citi discursul la Oscar, n.r.), pentru a arăta că drepturile omului nu au frontiere, Republica Islamică Iran a făcut exact invers, folosindu-se de acel moment minunat de la Oscaruri pentru a-şi impune propaganda”, a spus Masih Alinejad, care coordonează pagina de Facebook a asociaţiei My Stealthy Freedom, într-un e-mail pentru The New York Times. 

La categoria ”cel mai bun film străin” de la cea de-a 89-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar a fost nominalizată şi coproducţia cu participare românească ”Toni Erdmann”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.