Organizatorii independenţi de evenimente culturale şi de divertisment din România avertizează că mărirea TVA-ului la pentru bilete la 21% va determina scumpiri, public mai puţin, evenimente anulate, artişti plătiţi mai prost.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Noi, organizatorii independenţi de evenimente culturale şi de divertisment din România, ne exprimăm profunda îngrijorare şi dezacordul faţă de intenţia Guvernului României de a creşte cota TVA pentru biletele la evenimente de la 9% la 21%. Această decizie, dacă va fi aplicată, nu va contribui semnificativ la reducerea deficitului bugetar al României, dar va avea efecte devastatoare asupra unei industrii deja fragilizate, care încă încearcă să-şi revină după şocurile ultimilor ani: pandemie, inflaţie, scumpiri în lanţ şi instabilitate generală. Cu noua majorare a TVA-ului pe bilete, la care se adaugă la taxele, parataxele, impozitele si alte contribuţii obligatorii deja existente precum UCMR-ADA, UPFR, Crucea Roşie, Timbru Muzical, Taxa pe Monumente, vom ajunge să plătim taxe de peste 50% din valoarea unui bilet!”, se arată în scisoarea deschisă adresată Guvernului de Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC). 

Cultura va deveni un lux

Potrivit AROC, evenimentele culturale şi de divertisment sunt deja printre primele lucruri de care oamenii se lipsesc atunci când trebuie să economisească. Orice mărire de preţuri afectează direct participarea publicului. Iar o creştere a TVA-ului de la 9% la 21% înseamnă automat bilete mai scumpe, public mai puţin, evenimente anulate, artişti plătiţi mai prost şi o întreagă economie paralelă în derivă - de la furnizori tehnici, la restaurante, hoteluri şi transportatori. De ce oare este înţeles ca în domeniul HORECA, TVA-ul să se fixeze la 11%, iar în domeniul evenimentelor, biletele să fie taxate cu 21%? În condiţiile în care evenimentele sprijină domeniul horeca şi influenţează cifrele de aici?

În 2024, bugetul alocat pentru cultură a fost de 0.07% din PIB, în timp ce sectorul a contribuit cu 3.6%. În 2025, bugetul pentru cultură a rămas acelaşi.

„Cu toate acestea, sectorul cultural privat performează. Avem festivaluri premiate în Europa, evenimente care aduc România pe harta marilor turnee internaţionale, zeci de mii de angajaţi şi colaboratori care depind de această industrie. Şi tot ce am realizat, am realizat cu un ajutor minim spre nesemnificativ din partea statului. Iar acum ni se cere şi mai mult”, spun semnatarii scrisorii.

Simulare de calcul:

Conform estimărilor actuale, piaţa de bilete din România (culturale şi sportive) este de aproximativ 200.000.000 de euro anual. La o creştere de TVA de la 9% la 21%, bugetul de stat ar câştiga în teorie 24 milioane de euro în plus.
Însă în practică, aceşti bani:
● fie vor fi scoşi din buzunarul organizatorilor, care vor reduce din bugetele de producţie şi din calitatea evenimentelor;
● fie vor fi plătiţi de public, ceea ce va duce la scăderea vânzărilor de bilete;
● fie vor fi pierduţi complet, pentru că multe evenimente nu se vor mai organiza deloc.
Pe scurt: se va colecta mai puţin, nu mai mult. Iar pierderile de imagine, de impact cultural şi economic vor fi ireversibile.

„Nu distrugeţi ce abia începe să funcţioneze. Evenimentele nu sunt doar distracţie. Sunt educaţie, apartenenţă, emoţie, industrie, locuri de muncă, turism cultural şi brand de ţară. Dacă Guvernul ar alege să sprijine cultura în loc să o taxeze, beneficiile pe termen lung, inclusiv fiscale, ar fi cu mult mai mari decât sumele obţinute printr-o astfel de mărire. Cerem Guvernului să renunţe la această măsură nedreaptă şi ineficientă. Cerem consultare reală cu sectorul independent. Cerem o viziune coerentă pentru cultura din România. Înţelegem perfect situaţia în care se află statul român şi sectorul cultural a fost mereu pentru o guvernare corectă, transparentă, cinstită. Ne înţelegem rolul în comunitate şi suntem dispuşi să ne jucăm rolul. Suntem deschişi la dialog. Dar vom lupta pentru dreptul oamenilor de a avea acces la cultură şi pentru dreptul nostru de a o produce”, este solicitarea organizatorilor către Guvernul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.