Orchestra Familia Perkalaba, alcătuită din staruri gipsy-ska-punk continental, ce reprezintă un amestec de tradiţional şi avangardă, va cânta la Street Delivery Baia Mare sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00, informează organizatorii evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu artişti de prim rang, scriitori, muzicieni, meşteşugari sau makeri, Baia Mare se alătură, în premieră, celor mai mari oraşe ale României în sarabanda Street Delivery, un eveniment itinerant, organizat în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Reunind cele mai noi generaţii de creatori din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraş cu aspiraţii la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 - 19 iunie.

Sub egida muticulturalismului şi îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediţie Street Delivery cu un line-up remarcabil, cu grupul ucrainean Familia Perkalaba printre headlineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depăşit mai multe recorduri de măiestrie şi popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. Lor li se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar şi băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, dar şi muzicienii de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorţite».

Pentru cea mai mare demonstraţie de arte şi meserii organizată vreodată în oraş, sunt aşteptaţi la Baia Mare sute de invitaţi cu culoare şi tradiţie, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecţi, artişti 3D sau programatori, până la meşteşugarii tradiţionali - cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, şelari sau ceaprazari.

Excentrici ai stilurilor contemporane, favoriţi ai festivalurilor europene şi staruri în Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba reprezintă un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artişti care şi-au anunţat intenţiile şi stilul când au decis să-şi împrumute numele de la un orăşel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacienţii săi, majoritatea oponenţi ai regimului comunist, spitalul trata diverse generaţii de rebeli, de la dizidenţi politici, până la poeţi, pictori şi alte tipuri de artişti, cu toţii militanţi hiperactivi dornici să trăiască eliberaţi de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poartă un mesaj pozitiv, lipsit de griji şi bariere, e imprevizibilă şi plină de energie. Muzicienii îşi testează imaginaţia într-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele tradiţionale, pentru a le explora în cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.

Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat şi pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arţăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-şi recapătă puterea în riffuri ascuţite de chitară, ţâşnite de sub răpăieli bubuitoare de percuţii.

Un adevărat performer carismatic, Sha Man, vocalul trupei, schimbă măşti şi costume, purtându-şi audienţa într-o călătorie ghidată de acutele îndrăzneţe ale chitaristului Viktor Jr. Nowozhylow, o aventură doar aparent temperată de basistul Danylo Dobrovolskyi, care găseşte noi orizonturi, alunecând pe roaller-coaster-ul tobelor lui Berezen. Dacă rămâne loc pentru şi mai multă energie, aceasta depăşeşte imaginaţia atunci când în scenă urcă Djadja Vita Stepanjuk cu trombonul sau când Vova Shchobak îşi încearcă, fie şi doar în glumă, trompeta. Familia Perkalaba este proiectul bizar care a schimbat harta muzicală a Ucrainei şi nu e de mirare că faima acestei orchestre a căpătat proporţii continentale – spune critica, încercând să definească cum se cuvine o trupă cu 17 ani de istorie, răstimp în care s-au adunat în palmares şapte albume înregistrate pentru gramofon. Purtându-şi prin lume mesajul vizionar şi rebel, trupa ucraineană, venită din Ivano Frankisk, oraş aflat în Carpaţi, la graniţa cu România, şi înfrăţit cu Baia Mare, va concerta la Street Delivery sâmbătă, în cea de-a doua zi de festival, începând de la ora 20.00.

Baia Mare renunţă la gaze de eşapament şi stres, pentru a reda străzile şi caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianţi cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-şi pun la mezat marile iluzii. Spaţiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunităţii, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meşteriţelor de la Săpânţa, care sunt pregătite să ţeasă ii şi scoarţe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoşi în nordul ţării, care ştiu să rotească lutul gălbior, sau meşteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meşterii care ascut cuţite şi cei care fac şindrilă. Adunând maeştrii satelor, meşteşugarii îndrăgostiţi de munca mâinilor lor, dar şi tinerii vizionari, aflaţi în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfăşura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecţi şi firme de design locale.

În zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alături de muzicieni, care vor susţine ateliere tematice, de la actorie, până la de percuţie şi dans. În zona de joc vor fi demonstraţii de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar în zona de lounge, călătorul îşi poate trage sufletul în tihnă, căutând apă şi vorbe line după atâta vacarm. Mai ales că urmează zona comercială, cu farmecul ei pestriţ, şi, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor şi a ONG-urilor, un spaţiu generos dedicat nenumăraţilor activişti non-profit prin efortul cărora s-au schimbat atât de multe în ultimii ani în Baia Mare.

Baia Mare, un orăşel cu puţin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o incredibilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-şi sumbrul titlu de cel mai poluat oraş al Europei în renumele de cel mai dinamic oraş din nord vestul ţării, reşedinţă pentru cele mai importante ONG-uri ecologice şi unul dintre cei mai importanţi aspiranţi la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Proiectele culturale organizate la Baia Mare pot aspira la dimensiuni regionale, având în vedere poziţionarea geografică, un loc privilegiat care este el însuşi o clară mărturie a modului în care o comunitate poate asimila conceptul de diversitate culturală. Un avantaj important pentru echipa care îşi propunea, în caietul de candidatură formulat pentru misiunea din 2021, să elaboreze strategii pentru reconectarea nordului ţării la circuitul economic şi cultural, atât naţional cât şi european, prin dezvoltarea unui hub regional funcţional, dedicat industriilor creative. Aceasta va fi, probabil, una dintre principalele teme de anul acesta în zona de prezentare a ONG-urilor locale, una dintre cele şase zone tematice la această primă ediţie Street Delivery.

Street Delivery, un proiect iniţiat în 2006 de Liga Română a Arhitecţilor şi Fundaţia Cărtureşti, este un eveniment urban, organizat anual în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cuj-Napoca şi Baia Mare.

De-a lungul timpului, şi-au căpătat identitate proprie două evenimente organizate sub această umbrelă, ”Gara De Nord - Train Delivery” şi ”Rahova Delivery”.

În următorii ani, în acest circuit va fi cooptat şi cartierul Ferentari din Bucureşti, dar şi o serie de alte oraşe, precum Constanţa, Alexandria, Făgăraş, Sinaia şi capitala Republicii Moldova, Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.