Filmul "Oppenheimer" de la Universal Pictures va fi proiectat în Japonia anul viitor, a anunţat joi un distribuitor local - o lansare care fusese pusă sub semnul întrebării pe fondul criticilor potrivit cărora filmul ignoră în mare măsură distrugerile provocate de bombardamentele atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul biografic regizat de Christopher Nolan despre pionierul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a avut încasări de peste 950 de milioane de dolari la nivel mondial de la premiera din iulie.

Distribuitorul filmului în Japonia, Bitters End, a declarat joi că filmul, care examinează dilema morală a lui L. Robert Oppenheimer în legătură cu rolul său cheie în primul atac nuclear din lume, la 6 august 1945, va fi lansat în 2024.

Într-o declaraţie preluată de presa japoneză, firma a precizat că a luat această decizie după lungi discuţii care au ţinut cont de reacţiile de respingere pe care le-a stârnit în Japonia după ce a fost lansat la nivel internaţional în acelaşi timp cu filmul de comedie "Barbie", în luna iulie.

Referinţele pe internet la "Barbie" şi "Oppenheimer" au stârnit furie în Japonia, care a fost atacată de două ori cu arme nucleare în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Utilizatorii reţelelor de socializare au lansat pe internet meme-uri "Barbenheimer", în care comedia lui Greta Gerwig este asociată cu "Oppenheimer", un film biografic despre fizicianul care a stat la baza bombelor atomice lansate asupra oraşului Hiroshima şi, trei zile mai târziu, asupra oraşului Nagasaki, ucigând aproximativ 200.000 de persoane.

Unii au împărtăşit meme-uri şi artă care combină imaginile roz din "Barbie" cu norii de ciuperci şi exploziile din "Oppenheimer".

Contul oficial al filmului Barbie de pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a spus în replică la una dintre imagini: "Va fi o vară de neuitat", însoţită de un emoji cu un sărut în aer.

Distribuitorul local al filmului "Barbie", Warner Bros Japan, şi-a cerut ulterior scuze pentru postarea acum ştearsă. "Ne cerem scuze celor care s-au simţit jigniţi de această serie de reacţii lipsite de consideraţie", a spus acesta într-o declaraţie.

"Oppenheimer" a fost lansat în Coreea de Sud în luna august şi s-a dovedit a fi un succes de box office în China şi pe alte pieţe asiatice, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru o lansare în Japonia, ceea ce i-a determinat pe unii să se întrebe dacă cinematografele din această ţară îl vor difuza vreodată.

"Oppenheimer", în care Cillian Murphy joacă rolul "părintelui" bombei nucleare, a fost, de asemenea, criticat de grupurile antinucleare pentru că nu a descris adevărata oroare a devastării provocate de bombe la Hiroshima şi Nagasaki.

Distrugerile provocate în cele două oraşe - despre care mulţi din SUA cred că au forţat Japonia să capituleze câteva zile mai târziu - sunt menţionate, dar nu şi prezentate în film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.