Oana Pellea, Renate Weber, Adi Despot şi Loredana Groza se numără printre personalităţile care au transmis mesaje de susţinere a comunităţii LGBT de Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei şi Transfobiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte persoane care au transmis miercuri mesaje pentru egalitatea şi nediscriminarea comunităţii LGBT sunt Dragoş Bucur, Amalia Năstase, Amalia Enache şi Dragoş Bucurenci, informează asociaţia ACCEPT.

Mesajele acestor persoane publice îndeamnă românii să accepte diversitatea fiinţei umane şi să nu judece membrii comunităţii LGBT în baza unor prejudecăţi privind orientarea sexuală sau identitatea de gen. Mesajele amintesc şi faptul că ura, homofobia şi transfobia sunt probleme persistente în societate, dar şi că buna înţelegere între oameni poate fi asigurată doar prin dialog, empatie şi respect faţă de persoanele din jur.

”Astăzi este ziua internaţională împotriva homofobiei. Atâtea cuvinte urâte, minciuni, jigniri, înjurături, ameninţări, blesteme... Pentru că mi-am spus o părere! Nu face nimic... M-am obişnuit. Nu mai pun la suflet, demult! Ca răspuns simt nevoia să înşir şi eu «cuvinte»: Iubire, Adevăr, Frumos, Bunătate, Dreptate, Lumină, Delicateţe, Politeţe, Educaţie, Cultură, Eleganţă, Aristocraţie, Spirit, Echilibru, Iertare, Egalitate. Nu îmi îngădui să-mi irosesc timpul vieţii mele înjurând şi nici judecând pe altul. Atâtea lucruri bune şi frumoase sunt de făcut pe lumea asta. Părerea mea. Aşa că... Spor la fapte bune!”, a scris Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.

Loredana Groza a scris că lupta împotriva prejudecăţilor oamenilor este ca un ”ultra maraton al vieţii” şi le-a dedicat membrilor comunităţii LGBT melodia ”Y.O.U.”, despre care a spus că este ”un imn” al acestora.

”Lupta împotriva prejudecăţilor oamenilor e ca un ultra maraton al vieţii: în fiecare zi te va judeca cineva, în fiecare zi va trebui să-ţi găseşti curajul să faci mai mult şi mai bine pentru tine, antrenându-ne să nu-ţi pese de ce cred ceilalţi. Amintiţi-vă mereu că judecăţile altora asupra noastră vorbesc despre temerile lor, înainte de a vorbi despre eventualele greşeli. De Ziua Internaţională de luptă împotriva homofobiei le transmit un sărut şi o îmbrăţişare tuturor prietenilor mei din comunitatea LGBT şi le mulţumesc pentru ca îmi sunt alături de atât de mulţi ani”, a scris Loredana Groza.

”Prietenii mei, vă iubesc şi vă doresc să vă cunoască toţi aşa cum vă ştiu eu: atenţi, empatici, artişti desăvârşiţi, oameni minunaţi. Iubirea n-are sex, dar are drepturi”, a adăugat ea.

Renate Webber a scris, la rândul ei, pe Facebook, că spune ”da” pentru drepturi egale, indiferent de opţiunile individuale şi un "nu" categoric homofobiei.

”Astăzi, 17 mai, este ziua internaţională împotriva homofobiei, zi în care, chiar şi pentru o clipă, ar trebui să ne gândim dacă avem dreptul să-i judecăm pe cei de lângă noi, dacă avem dreptul să-i înfierăm şi, mai presus de toate, dacă avem căderea să le îngrădim drepturile şi libertăţile. Eu spun «Da» pentru drepturi egale, indiferent de opţiunile individuale şi un «Nu» categoric homofobiei!”, arată mesajul publicat de Renate Webber.

Adrian Despot a scris că simplul fapt că există Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei arată ”cât de în urmă suntem totuşi, ca specie”.

”Discriminarea este una dintre marile probleme ale poporului nostru, fie că este pe motive de orientare sexuală, etnie, religie, sex sau sistem de educaţie. Sunt clar şi fără rezerve împotriva discriminării”, a transmis, la rândul lui, Dragoş Bucur.

Amalia Năstase a făcut o invitaţie la Marşul Diversităţii, care va avea loc sâmbătă, de la ora 16.00, la Arcul de Triumf, pentru a le demonstra solidaritate cu membrii comunităţii LGBT.

”Nu trebuie să fie doar marşul lor, este şi marşul nostru, al celor care credem în egalitate, dreptate, drepturile omului”, a precizat ea.

Invitaţia a fost făcută şi de Ellie White, care şi-a îndemnat fanii să nu îi mai judece pe ceilalţi, să se privească cu înţelegere şi să se respecte.

”Ţările enumerate mai jos (Nigeria, Iran, Uganda, Arabia Saudită, Afganistan, Zimbabwe, Senegal, n.r.) apar în topul celor mai homofobe din lume. Nu îmi doresc ca în această înşiruire să apară şi România şi mă doare că ne îndreptăm într-acolo. Susţin LGBT şi cred că nu cine pe cine iubeşte ar trebui să ne preocupe”, a transmis Amalia Enache.

Dragoş Bucurenci a lansat, de asemenea, invitaţia la Marşul Diversităţii, desre care a spus că este marşul tuturor celor care cred în diversitate şi în egalitate. El le-a cerut prietenilor săi de pe Facebook să îşi schimbe fotografia de profil folosind o aplicaţie.

”În felul acesta vă veţi confrunta, cel mai probabil, cu homofobia câtorva dintre prietenii voştri de pe Facebook şi veţi înţelege mai bine ce înseamnă să faci parte dintr-o minoritate lipsită de drepturi fundamentale, să-ţi ascunzi identitatea faţă de prieteni şi colegi de frică să nu fii judecat şi să nu devii tu însuţi ţinta glumelor, criticilor şi ameninţărilor celor care se erijează în reprezentanţii majorităţii şi care găsesc cu cale, în numele unui creştinism ori al unui conservatorism prost înţeles, să urască şi să dispreţuiască ceea ce nu înţeleg la alţii sau ceea ce-i sperie la ei înşişi”, a scris Dragoş Bucurenci.

”Dar s-ar putea să vă confruntaţi, de asemenea, în urma acestui experiment, cu solidaritatea neaşteptată a unor prieteni despre care nu ştiaţi că au aceleaşi valori ca şi voi. Este ceea ce trăiesc eu de când a început toată agitaţia cu Coaliţia pentru Familie şi le sunt recunoscător iniţiatorilor pentru că, mulţumită lor, am aflat că atât de mulţi dintre prietenii mei sunt dispuşi să ia apărarea comunităţii de lesbiene, gay, bisexuali şi trans din România”, a adăugat el.

Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei şi Transfobiei este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai.

Ambasadorii la Bucureşti a 30 de state şi Reprezentanţa Comisiei Europene au dat publicităţii, miercuri, o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijnul şi solidaritatea pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender şi intersex) din România.

Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.