Trupa The Velvet Sundown, care are 1,1 milioane de fani pe Spotify, a recunoscut că este generată de inteligenţa artificială (AI), confirmând suspiciunile care planau asupra acestei trupe rock de mare succes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În noua sa biografie de pe Spotify, consultată de AFP, trupa recunoaşte că este „un proiect de muzică sintetică ghidat de o direcţie artistică umană, compus (...) şi ilustrat cu sprijinul inteligenţei artificiale”. „Nu este o glumă, este o oglindă. O provocare artistică menită să pună în discuţie limitele creaţiei, identităţii şi viitorul muzicii însăşi în era inteligenţei artificiale”, se mai arată în mesaj.

În doar câteva săptămâni, acest grup cu un vizual în stilul anilor '70 a câştigat brusc notorietate pe Spotify, unde are 1,1 milioane de fani, şi s-a dovedit a fi foarte prolific, lansând două albume doar în 2025. Această ascensiune fulminantă a stârnit rapid îndoieli în rândul ascultătorilor şi al internauţilor, care bănuiau că grupul era o creaţie a inteligenţei artificiale. Pe pagina albumului trupei, Deezer, rivalul Spotify, a postat un avertisment care preciza „Conţinut generat de inteligenţa artificială” şi sublinia că „unele piese de pe acest album pot fi create cu ajutorul inteligenţei artificiale”.

Pe un cont X afiliat acestuia, grupul a menţinut un grad de confuzie, alternând imagini create în mod explicit de AI cu mesaje care proclamau: „Confirmăm oficial că nu suntem o AI”.

Contactat de AFP, Spotify a refuzat să comenteze. „Nu favorizăm sau nu beneficiem financiar de muzică creată de instrumente AI”, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP într-un e-mail. „Toate piesele sunt create, deţinute şi încărcate de terţe părţi autorizate”.

Apariţia inteligenţei artificiale provoacă o îngrijorare crescândă în industria muzicală şi în rândul artiştilor, care se tem că vor fi înghiţiţi de un val de muzică generată artificial. În aprilie, Deezer a raportat că primeşte peste 20.000 de melodii pe zi generate în întregime de inteligenţa artificială, reprezentând mai mult de 18% din conţinutul încărcat online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.