Revista britanică Spectator oferă un premiu în valoare de 1.000 de lire sterline cititorului care va scrie ”cel mai insultător poem” la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a dat în judecată, recent, un actor de comedie german din cauza unei satire în versuri, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa germană a decis, recent, că acel actor de comedie poate fi judecat din cauza unei satire în versuri, difuzată într-o emisiune TV.

Jan Boehmermann a recitat pe postul de televiziune ZDF un poem satiric , care a inclus referiri de natură sexuală la adresa preşedintelui Erdogan.

Jan Boehmermann se află în prezent sub protecţia poliţiei, iar guvernul Angelei Merkel a aprobat începerea unei anchete, sub incidenţa unei legi rar utilizate, referitoare la insultele adresate şefilor de stat din străinătate.

Guvernul german a spus că instanţa va avea ultimul cuvânt şi că, de acum, procurorilor le revine responsabilitatea de a decide dacă vor să depună plângere împotriva actorului de comedie.

Anunţând acel insolit concurs de poezie din Marea Britanie, jurnalistul Douglas Murray a spus: ”Însuşi faptul că un astfel de proces poate fi avut în vedere demonstrează că Germania a devenit ceva mai mult decât o satrapie a lui Erdogan”. 

”Sunt un om britanic născut liber. În onoarea acestui fapt, am petrecut weekendul scriind versuri ironice despre Erdogan. Şi vreau să îi invit pe toţi cititorii revistei să mi se alăture în acest concurs de insulte la adresa lui Erdogan”, a adăugat Douglas Murray.

După ce Erdogan a câştigat alegerile prezidenţiale în 2014, au fost deschise aproape 2.000 de procese pentru insulte aduse preşedintelui.

Cazul actorului Jan Boehmermann a deschis şi o dezbatere despre libertatea de exprimare în Germania.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.