Nouă animale noi pot fi văzute la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, find vorba despre patru capibare, patru papgali Ara şi o bufniţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grădina Zoologică din Târgu Mureş se îmbogăţeşte cu 9 animale noi. Au sosit 4 capibare născute anul trecut, din Hanovra, 4 papagali Ara, din Rhenen, Olanda, şi o bufniţă din Mirlo, tot Olanda”, arată reprezentanţii Zoo Târgu Mureş, într-un comunicat de presă transmis vineri.

FOTO: ZOO Târgu Mureş
FOTO: ZOO Târgu Mureş

Capibarele sunt cele mai mari rozătoare de pe Pământ, ajungând la o lungime de 106-134 centimetri şi o înălţime de 50-62 centimetri. Greutatea lor variază între 35 şi 66 de kilograme, femelele fiind mai mari decât masculii. Trăiesc în America de Sud, în mare parte în Brazilia, Uruguay, Venezuela, Columbia şi Argentina. Preferă locurile unde apa este uşor accesibilă, cum ar fi pajişti inundate şi mlaştini, dar pot fi întâlnite şi în păduri uscate, tufişuri şi pe pajişti.

Ele trăiesc în grupuri de 15-20 de indivizi, formate atât din masculi, cât şi din femele. Grupul este condus de un mascul dominant bătrân. În sezonul uscat, se adună în grupuri mai mari, cu sute de indivizi. Aceste animale comunică între ele cu ajutorul mirosului şi al sunetelor. Au mai multe tipuri de sunete: lătrat, fluierat, murmurat şi un sunet caracteristic de pocnit. Masculii au glande la nivelul nasului, cu ajutorul cărora îşi marchează teritoriul. Sunt activi în zori şi la amurg şi trăiesc în simbioză cu mai multe specii de păsări.

Capibarele sunt animale erbivore. Hrana lor constă din plante acvatice, frunze, scoarţă de copac, seminţe, ierburi şi plante cultivate.

Conform sursei citate, perioada de împerechere durează tot anul, dar se înregistrează un vârf în sezonul ploios (mai-iunie). Masculul dominant se împerechează cu femelele din grup în apă. Femelele se pot împerechea şi cu masculii mai puţin dominanţi. Perioada de gestaţie este de 150 de zile, iar femela naşte de obicei între 2 şi 8 pui. Celelalte femele din grup participă la îngrijirea puilor. Deşi sunt hrăniţi iniţial cu lapte matern, încep să mănânce şi hrană solidă de la început. Separarea de mamă are loc în jurul vârstei de 3 luni. Ajung la maturitate sexuală la 18 luni.

Capibarele nu sunt animale pe cale de dispariţie. Duşmanii lor naturali sunt anaconda verde, caimanul negru, jaguarul, ocelotul şi puma. Oamenii vânează aceste animale pentru carnea lor, dar şi pentru a preveni eventualele daune în agricultură.

Durata lor de viaţă este estimată la 6 ani în sălbăticie şi 12 ani în captivitate.

În ceea ce priveşte papagalii Ara, în Grădina Zoologică din Târgu Mureş trăiesc deja două exemplare: Maya, o femelă de 12 ani, şi Tommy, un mascul de 23 de ani. Din noii papagali sosiţi, doi sunt masculi, unul dintre ei având 22 de ani, iar celălalt este fiul lui Tommy, Knik, în vârstă de 8 ani. De asemenea, au sosit şi două femele, ambele fiind fiicele lui Maya. Acestea au 4, respectiv 2 ani.

FOTO: ZOO Târgu Mureş
FOTO: ZOO Târgu Mureş

Reprezentanţii Grădinii Zoologice au precizat că, având în vedere că nu există contact propriu-zis cu vizitatorii, animalele sosite pot fi vizitate şi în timpul carantinei de 2 săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.