Muzicianul Mircea Florian va susţine duminică un concert de muzică electronică şi folk-rock, cu tulnice, drâmbe şi fluiere, pe esplanada Teatrului Naţional Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul intitulat „FloriMan” va începe la ora 17.30, iar pe scenă vor urca, alături de Mircea Florian (voce, chitară, drâmbă, cobză), Dixie Krauser (bas), Lucian Stan (DJ Vasile), Florin Manca (Daath Yug, tulnic şi fluiere) şi Dragoş Andriana, precum şi tulnicărese ale Ţării Moţilor, din Munţii Apuseni: Mariana Gligor (declarată „Tezaur Uman Viu” de către UNESCO) şi Nina Oneţiu.

„Proiectul nostru are drept miez un scenariu ţesut în jurul unor personaje fantastice, creaturi magice care populau nopţile nu prea îndepărtatelor tradiţii, cum ar fi strigoiul, moroiul, vidma sau vârcolacul (la noi) sau gorgonele şi garguiele pe care le vedem pe catedralele vestului. Mesajul spectacolului este poetic, dar el este evident cuplat cu un alt plan: al socialului - multe din piese vorbesc despre problemele zilei de azi… din perspectiva a două capete de balaur. Ne preocupă divertismentul conglomerat cu educaţia”, a transmis muzicianul.

Mircea Florian a continuat: „Tulnicele au un rol dublu. În primul rând ele sunt instrumente pe care se poate cânta o muzică extrem de solemnă – tulnicele au fost dintotdeauna percepute astfel. La încoronări şi vizite oficiale erau folosiţi mereu tulnicari veniţi din Ţara Moţilor. Tulnicul şi buciumul sunt instrumente înrudite cu bucina romană pe care o vedem pe Coloana Traiană. Sunetul acestor instrumente este pe cât de puternic pe atât de maleabil. Are o căldură aparte pe care multe dintre instrumentele contemporane de suflat din alamă nu au cum să o aibă. Nu în ultimul rând, apariţia unui tulnicar sau a unui grup de tulnicărese cântând este un este spectacol vizual extraordinar”.

Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni.

Mircea Florian, născut pe 5 decembrie 1949, la Satu Mare, este muzician, inginer inventator şi profesor (UNATC,  Universitatea Naţională de Artă şi Conservatorul Naţional de Muzică). Şi-a început cariera la finalul anilor 1960, în zona muzicii folk. A trecut apoi la muzica rock şi electronică. A activat sub titulaturile M.A.N. şi Florian din Transilvania, iar în prezent are proiectele FloriMan şi Tralalart. Este considerat pionier al muzicii experimentale româneşti, iar între grupurile fondate şi conduse de el se numără Zburătorii, Florian în Labirint, Ceata de dubaşi, ceteraşi, kitarozi şi alţi meşteri lăutari şi Ceata Melopoică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.