Scenaristul, regizorul şi producătorul Michel Franco a fost premiat, luni seară, la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei mondiale. El a vorbit despre realităţile ”complicate” foarte asemănătoare din Mexic şi România şi a declarat că speră să primească încă o dată acest trofeu, peste 20 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anonimul 2017 a debutat cu proiecţia celui mai recent film al lui Franco, ”Las Hijas de Abril”, premiat în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

”Este pentru prima dată când primesc un astfel de premiu, recunoaştere retrospectivă a muncii mele. Am crezut că asta se întâmplă, de obicei, când ai vreo 70 de ani. Am fost invitat anul trecut, dar nu am putut veni pentru că filmam «Las Hijas de Abril», apoi mi-am dat seama că, în locul meu, au adus un cineast în toată firea, pe Park Chan-wook. M-am gândit că poate a fost o greşeală că m-aţi invitat, pentru că asta este o chestie pentru oameni ca Park Chan-wook, dar m-aţi invitat din nou”.

Michel Franco a vorbit despre legăturile dintre Mexic şi România, despre realităţile asemănătoare din fiecare ţară: ”Mexicul şi România sunt diferite în multe feluri, dar avem realităţi foarte complexe, vorbind din punct de vedere social. Din diferite motive, trăim realităţi foarte complicate în ambele ţări şi, de fiecare dată când văd un film bun românesc, mă gândesc că ar fi putut fi o poveste mexicană. Cred că aşa puteţi relaţiona cu cinematografia mexicană şi de asta ne place atât de mult cinematografia românească”.

Cineastul în vârstă de 37 de ani a descrisfestivalul dreptul unul ”nebun”, fiind impresionat de felul în care oamenii se adună pentru a vedea filme.

”Cineva trebuia să mă însoţească în această călătorie, însă ea a fost nevoită să anuleze în ultimul moment. Ceea ce este şi bine şi rău. E rău pentru că sunt convins că nimeni din Mexic nu va crede că s-a întâmplat asta. Există o dovadă! Ce vreau să spun este că nimeni nu va înţelege că acesta este un festival nebun. Este ceva complet diferit. Nu am mai văzut aşa ceva. Oameni care se adună în acest fel pentru a vedea filme, cu atât de multă dragoste pentru cinema. Da, vor crede că am fost aici, dar nu vor înţelege cât de onorat mă simt că am primit acest trofeu şi că împărtăşesc munca mea cu voi. Partea bună este că voi fi dedicat complet vouă şi festivalului”.

Regizorul a adăugat: ”Nu ştiu dacă acest trofeu se acordă de două ori, dar poate că îl voi primi şi peste 20 şi ceva de ani. Să faci filme este o muncă foarte complicată, iar acest tip de recunoaştere îmi dă putere să continui”.

Franco a câştigat premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Cannes 2015, trofeul Un Certain Regard 2012 şi premiul juriului aceleiaşi secţiuni în 2017, pentru filmele ”Chronic”, ”Después de Lucía”, respectiv ”Las hijas de abril”. Ca producător a primit, pentru filmul ”600 Miles”, în regia lui Gabriel Ripstein, premiul pentru cel mai bun debut la Berlinala 2015, şi pentru ”Desde allá”, în regia lui Lorenzo Vigas, Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia 2015.

”Am fost norocos să îmi prezint toate filmele la Cannes, iar ultimele trei dăţi am primit premii, ceea ce este absurd. Este imposibil de imaginat. Am făcut primul film în urmă cu opt ani - «Daniel y Ana» - şi nu mi-am putut imagina că opt ani mai târziu voi avea trei premii la Cannes, ca regizor, la Berlin şi la Veneţia, ca producător. Mă simt binecuvântat. Nu mă opresc să mă gândesc prea mult la asta. Ştiu cât sunt de norocos. Mă tem că dacă realizez cât de mult înseamnă asta nu voi mai face filme. Aşa că mă ţin mereu ocupat cu următorul film”.

Directoarea festivalului, Miruna Berescu, a completat: ”Are un talent extraordinar să facă filme care te emoţionează şi care te fac să te gândeşti la ceea ce ai văzut multe săptămâni, luni, ani, în cazul meu, după ce le-ai văzut”.

În deschiderea festivalului, selectorii celor două competiţii - lung şi scurtmetraj - au vorbit despre alegerile făcute.

Ludmila Cvikova, selectorul programului de lungmetraje, se află la a zecea ediţie a festivalului în această postură. Filme din Israel, Olanda, Columbia, India, Sri Lanka şi România se vor întrece pentru Trofeul Anonimul. ”Sunt filme speciale, serioase, care abordează probleme sociale, sunt pe alocuri amuzante, misterioase şi vor fi prezentate în premieră în România”.

Ediţia a 14-a aduce şi o premieră în ceea ce priveşte competiţia de scurtmetraj. Este pentru prima dată când filmele internaţionale au fost separate de cele româneşti. ”Am înţeles că în fiecare an câştiga un scurtmetraj românesc, pentru că publicul se simţea ataşat de ele”, a spus selectorul programului, Ionuţ Mareş. Un număr total de 28 de filme au fost alese pentru a participa în această competiţie, iar publicul va vota cel mai bun scurtmetraj românesc şi cel mai bun scurtmetraj străin.

Din programul evenimentului de la Sfântu Gheorghe, care va avea loc până duminică, fac parte 53 de lungmetraje, scurt şi mediumetraje, atât în competiţii, cât şi în programe speciale, dar şi 4 concerte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.