Arctic Monkeys au primit a cincea nominalizare la Mercury Prize pentru cel de-al şaptelea album „The Car”, devenind astfel artiştii cu cele mai multe selecţii din istoria acestui premiu, alături de Radiohead. În timp ce solistul Thom Yorke şi compania nu au câştigat niciodată, trupa din Sheffield a mai primit premiul pentru albumul lor de debut, „Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”, în 2006, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lista scurtă din acest an, patru artişti sunt nominalizaţi pentru a doua oară la Mercury Prize. J Hus este recunoscut pentru cel de-al treilea album al său, „Beautiful and Brutal Yard” - lansat pe 14 iulie, data limită pentru înscrierile din acest an - după o nominalizare pentru debutul său din 2017. Loyle Carner este nominalizat pentru cel de-al treilea album al său, „Hugo”, în urma recunoaşterii pentru debutul său din 2017, iar grupul Young Fathers sunt selectaţi după victoria din 2014 pentru debutul „Dead” cu o nominalizare pentru „Heavy Heavy”.

Jessie Ware a primit a doua nominalizare, şi prima în 11 ani, pentru cel de-al cincilea album al său, „That! Feels Good!”. „Înseamnă foarte mult”, a declarat Ware. „Este un premiu şi o recunoaştere prestigioasă şi cred că mă simt mult mai pregătită să îl primesc după 11 ani. Să fiu nominalizată pentru debutul meu a fost oarecum uimitor şi copleşitor - am apreciat atunci, dar cred că de data aceasta voi savura cu adevărat momentul”.

Patru artişti îşi fac debutul pentru Mercury Prize: duo-ul avangardist Jockstrap cu „I Love You Jennifer B” (deşi Georgia Ellery, membră a trupei, a fost recunoscută în 2021 pentru munca sa cu Black Country, New Road), cântăreaţa soul Olivia Dean cu Messy, producătoarea Shygirl pentru „Nymph” şi - poate nominalizarea care aduce cu sine cea mai mare justificare - Raye pentru „My 21st Century Blues”.

Nominalizaţii din acest an sunt în proporţie de 50% bărbaţi, 17% genuri mixte şi 33% femei; 58% artişti de culoare şi 42% artişti albi.

Premiul Mercury este deschis artiştilor britanici şi irlandezi care au lansat albume între 16 iulie 2022 şi 14 iulie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.