Martin Scorsese, Radu Jude, Andrei Ujică, Corneliu Porumboiu şi Joanna Hogg se numără printre cei 100 de cineaşti internaţionali care au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul lui Carlo Chatrian, al cărui mandat de director artistic al Berlinalei se va încheia anul viitor, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chatrian ar fi trebuit să rămână în funcţie şi după 2024 şi a fost surprins să afle că organismul german care supervizează festivalul, Kulturveranstaltungen des Bundes in Berlin (KBB), a anunţat că nu îi va prelungi contractul. Organismul declarase anterior că va renunţa la modelul de a avea un director executiv şi un director artistic şi va reveni la un singur director, după următoarea ediţie. Directorul executiv al festivalului, Mariëtte Rissenbeek, va părăsi, de asemenea, postul după următoarea ediţie.

Chatrian şi Rissenbeek au fost numiţi în funcţiile respective în iunie 2018 şi au condus prima lor ediţie în 2020, după ce mandatul lui Dieter Kosslick ca director de festival s-a încheiat odată cu ediţai Festivalului de Film de la Berlin din 2019.

Chatrian a precizat, pentru Variety, că decizia Ministerului Culturii de săptămâna trecută a fost o surpriză totală. „În martie, am avut o întâlnire cu Roth în care am convenit să îmi reînnoiesc contractul de director artistic. Ceea ce mai rămăsese de definit era structura de conducere. Întotdeauna am spus că sunt de acord cu alte forme de guvernare, atâta timp cât libertatea mea de a alcătui programul era păstrată. Anunţul public, pe 31 august, m-a făcut complet conştient de faptul că nu mai existau condiţiile pentru ca eu să continui ca director artistic după martie 2024”. 

Semnatarii scrisorii afirmă: „Noi, un grup divers de cineaşti din întreaga lume, care avem un respect profund pentru Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ca loc pentru marele cinema de toate felurile, protestăm faţă de comportamentul dăunător, neprofesionist şi imoral al ministrului de stat Claudia Roth, care l-a forţat pe apreciatul director artistic Carlo Chatrian să demisioneze, în ciuda promisiunilor de prelungire a contractului său. Poate că Carlo Chatrian nu este un om de spectacol, dar, prin discreţia sa, el şi echipa sa au ales o cale curatorială deschisă şi plină de satisfacţii artistice, arătând noi direcţii în cinematografia mondială, provocând stereotipurile şi conectând diferite filiere ale cinematografiei. În ciuda celor mai dificile circumstanţe, toate independente de voinţa lui Chatrian - pandemia, restricţiile financiare şi deteriorarea centrului festivalului din jurul Potsdamer Platz-, ediţiile trecute, desfăşurate sub îndrumarea sa, au fost foarte vii, pline de surprize pozitive şi, în ciuda numărului mai mic de filme prezentate, foarte populare, la fel ca în perioada de dinainte de pandemie”.

„De asemenea, filmele premiate cu cele mai importante premii ale festivalului în ultimii patru ani se confirmă ca fiind filme importante, toate fiind apreciate de critică şi prezentate în întreaga lume, fie în circuite comerciale, fie în alte festivaluri importante. În loc să îl răsplătească pe Carlo Chatrian pentru efortul, dedicarea şi răbdarea sa, ministrul a ales să sporească şi mai mult dificultăţile până când Carlo Chatrian a fost nevoit să anunţe că nu va mai continua după încheierea actualului contract, postul de director artistic fiind desfiinţat. În mod nesurprinzător, nu a fost prezentată sau discutată nicio viziune mai bună pentru festival, în afară de cererea discutabilă şi retrogradă din punct de vedere politic de o mână forte de care Berlinale ar avea nevoie sub forma unui „Intendent".

„Cerem cu insistenţă prelungirea mandatului lui Carlo Chatrian şi repararea daunelor aduse acestui festival de film esenţial”, se arată în textul scrisorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.