Lungmetrajul "Spre Nord" de Mihai Mincan a câştigat Premiul Publicului în valoare de 2.500 de euro, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 13 care s-a încheiat duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca în fiecare an, filmele de lungmetraj proiectate în cadrul secţiunii Avanpremierele Toamnei au fost eligibile pentru Premiul Publicului, constând într-un suport de distribuţie oferit de Dacin Sara. 

Dintre proiectele produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a 7-a ediţie Works in Progress (WiP), juriul internaţional alcătuit din selecţionerii unor prestigioase festivaluri din lume: Hervé Aubron (Quinzaine des cinéastes, Cannes), Paolo Bertolin (Veneţia), Lorenzo Esposito (Berlinale), Evgeny Gusyatinskiy (Rotterdam), Giovanni Marchini-Camia (Locarno) a ales câştigătorii celor două premii, după cum urmează: "Athlete", proiectul de lungmetraj semnat de Semih Gülen şi Mustafa Emin Büyükcoskun, a câştigat premiul ce constă în servicii de post-producţie, în valoare de 10.000 euro, oferit de Avanpost, iar "Captura", în regia lui Adi Voicu, premiul de 5.000 euro constând în servicii de post-producţie, oferit de Abator.

Timp de zece cele mai aşteptate filme de la Cannes au fost prezentate, în premieră, la Bucureşti. Mai mult, spectatorii i-au putut întâlni în persoană pe unii dintre cineaştii de prima linie ai filmului de artă, la nivel mondial. Au purtat dialoguri cu spectatorii festivalului regizorii: Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Tarik Saleh, Thomas Salvador, Stéphane Brizé şi Lukas Dhont. Stefano Francia di Celle - manager cultural, curator şi istoric de film a introdus filmele din Retrospectiva Pier Paolo Pasolini (anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea celebrului regizor italian), iar Alessandro Del Vigna - producător executiv al filmului, a introdus Triangle of Sadness.

Într-o perioadă în care filmele de artă îşi găsesc tot mai puţin loc pe marele ecrane din România, Les Films de Cannes a atras peste 15.000 de participanţi în cele zece zile de proiecţii în Bucureşti şi în ţară.

„Ne bucură să vedem că interesul pentru cinemaul de artă este încă foarte crescut. Sălile pline, proiecţiile sold out încă din primele zile de la punerea în vânzare a biletelor, Q&A-urile prelungite şi pe trepetele cinematografelor ne dovesc asta. Desigur trebuie să mulţumim publicului care pune mai presus de orice experianţa filmului văzut, împăreună, la cinema”, spune echipa festivalului.

A 13-a editie a festivalului a continuat colaborarea cu Filminute, Festivalul Internaţional de Film de un Minut care îi provoacă pe cineaştii, scenariştii, animatorii, artiştii, designeri şi producătorii de conţinut creativ să realizeze cele mai bune producţii de fix 60 de secunde. Cele 25 de filme selectate au fost proiectate între 21-30 octombrie, înaintea filmelor de lungmetraj din programul Les Films de Cannes à  Bucarest. Ca şi în anii trecuţi, publicul a fost invitat să voteze filmul preferat pe filmedefestival.ro, iar juriul alcătuit din Diana Smeu – Coordonatorul LFDC.13 şi Anca Caramelea - selecţioner ecologist at Ecozine Film Festival a desemnat Premiul Juriului ce a fost acordat regizorului Rory Hern pentru The Gnome. Premiul Publicului a fost adjudecat de Ashgar Besharati pentru filmul The Painter of Fish.

De-a lungul celor zece zile de festival, spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest s-au putut întâlni şi cu realizatorii filmelor româneşti prezentate în Avanpremierele Toamnei dar şi cu echipa filmului "Metronom" care a deschis festivalul. O întâlnire emoţionantă a fost şi cea cu îndrăgita actriţă Tora Vasilescu cu care am petrecut 71 de minute la Cinemateca Eforie. Actriţa a vorbit cu realizatorul de televiziune Cătălin Ştefănescu despre cariera sa, despre viaţă şi despre planurile de viitor. Începând de anul trecut festivalul a decis să celebreze în fiecare an una dintre personalităţile din industria de film care a marcat peisajul cultural român şi să dea ocazia spectatorilor să-i cunoască în persoană. 

Invitata specială a programului Managing Talents (ajuns la a 7-a ediţie) a fost regizoarea Ana Teodora Mihai care s-a întâlnit cu participanţii în program pentru un casting deschis pentru utmătorul său film. Înainte de sesiunea de casting Dr. David Zitzlsperger, directorul general al Denkungsart GmbH, a susţinut o prezentare despre platforma Castupload, cu care Les Films de Cannes à Bucarest a fost anul acesta partener. Managing Talents este un eveniment prezentat de Apa Nova.

Dialogul "Cinemaul de autor în vremea platformelor" i-a adus pe cineaştii Stéphane Brizé şi Cristian Mungiu, selecţionerii şi programatorii unor festivaluri internaţionale de film precum Paolo Bertolin, Giovanni Marchini-Camia şi producătorul executiv Alessandro del Vigna pe secena de la Cinema Elvire Popesco pentru o discuţie despre starea cinemaului de autor şi efectele pe care evoluţia platformelor de streaming le are asupra sa. Partenerul principal al evenimentului este SACD/ Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques.

În curtea Institutului Francez din România spectatorii au putut vedea expoziţia de fotografie adusă la Bucureşti de Wallonie-Bruxelles International - Exposition "Sur les plateaux des Dardenne - Photographies de Christine Plenus".

Pe www.filmedefestival.ro vor fi anunţate în curând detalii despre Caravana Les Films de Cannes organizată de Asociaţia Cinemascop în prima parte a anului viitor în care îşi propune să introducă filmele din festival în cât mai multe oraşe din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.