Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini”, scris şi regizat de Ali Asgari şi Alireza Khatami, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a votat câştigătorii ediţiei cu numărul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu în valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.

Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secţiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obişnuiţi care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clişee şi imagini pre-ilustrate. Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL în 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiţia de scurtmetraj internaţional cu „Barbie”.

Cele cinci lungmetraje de ficţiune care au concurat anul acesta pentru marele trofeu sunt: „Fremont” (Statele Unite ale Americii), regizat de Babak Jalali, „Stella In Love” (Franţa), de Sylvie Verheyde, „Terrestrial Verses” (Iran), de Ali Asgari şi Alireza Khatami, „Légua” (Portugalia, Franţa, Italia), de Filipa Reis si João Miller Guerra, şi „The Quarrel” (India), de Sanal Kumar Sasidharana. Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „Antrenamentul de noapte”, de  Bogdan Alexandru. Filmul a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Amok” (Ungaria-România), de Balázs Turai.

„Acolo unde bărcile nu ajung”, regizat de Vlad Buzăianu, este scurtmetrajul căruia Fundaţia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1.000 de euro.

Competiţia de scurtmetraje româneşti a cuprins 12 titluri, acelaşi număr de filme regăsindu-se şi în cea de scurtmetraje internaţionale. Selecţia pentru ambele a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.

Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în faţa unui public care a depăşit şi de această dată 4000 de persoane.

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de actorul Sorin Miron, a avut loc în perioada 14-20 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Evenimentul a reunit, în afara filmelor din competiţii, zece lungmetraje româneşti. Între ele, spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră naţională, cel mai nou film semnat de Radu Jude - „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”, recent premiat la Locarno. Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la ANONIMUL şi „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiţei” şi filmele documentare „Arsenie. Viaţa de apoi” în regia lui Alexandru Solomon, „Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată” de Claudiu Mitcu şi „Între revoluţii” semnat de Vlad Petri.
Festivalul a debutat cu „Kidnapped”, cel mai nou film al lui Marco Belloccio – regizor deţinător al primului Trofeu ANONIMUL, primit în 2004 pentru filmul său „Buongiorno, note”.

Proiecţiile tuturor filmelor din selecţia ANONIMUL au avut loc în campingul Green Dolphin, în faţa a mii de spectatori, şi în cinematograful din Green Village, ocupat la capacitate maximă pe durata festivalului.

„Vocaţia mea, filmul”, programul destinat adolescenţilor din satele Deltei Dunării, a ajuns anul acesta la a doua ediţie şi s-a desfăşurat între 15-20 august în cadrul Festivalului. Având un rol integrator în dezvoltarea comunităţii şi, în mod special, în educarea şi dezvoltarea tinerilor, atelierul le oferă participanţilor noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu.

Emanuel Pârvu (actor şi regizor), Ionuţ Mareş (critic de film, selecţioner), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat şi la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor şi muzician) şi Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit şi au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociaţia FAMart cu sprijinul E-ON România.

ANONIMUL 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaştii participanţi la festival au luat parte la o discuţie deschisă din seria ANONIMUL Talks care a adus publicul în dialog direct cu cu actorii Vlad Ivanov şi Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon şi Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon şi Miruna Berescu, selecţionerii Ludmila Cvikova, Ionuţ Mareş şi cineastul Laurenţiu Damian - Preşedintele Uniunii Cineaştilor din România. Împreună au încercat să afle mai multe unii de la alţii despre aşteptările pe care le au fiecare şi au identificat posibile soluţii pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg.

Partener de tradiţie al Festivalului, OTP Bank România a organizat acţiunea de ecologizare „Vrem o Deltă ca în filme” în cadrul căreia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfântu Gheorghe împreună cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar şi membri ai echipelor OTP Bank România şi ANONIMUL) cu ajutorul cărora s-au colectat 28 de saci de deşeuri, însemnând peste 400 de kilograme de material ce urmează să fie reciclat.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul Groupama şi al voluntarilor SMURD.

Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film, iar gala de închidere ANONIMUL 2022 a fost urmată de un concert Şuie Paparude. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.