Louis Gossett Jr., primul bărbat de culoare care a câştigat un Oscar pentru rol secundar şi laureat al premiului Emmy pentru rolul său din miniseria TV "Roots", a murit. Avea 87 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a scris pe larg despre faptul că a suferit discriminare rasială şi hărţuire din partea poliţiei la începutul carierei sale.

Gossett a făcut progrese mai întâi pe scenele de pe Broadway înainte de a obţine roluri importante atât pe marele, cât şi pe micile ecrane - deşi câştigarea unui Oscar în 1983 nu a fost biletul de aur pentru roluri principale, aşa cum este pentru multe alte vedete de la Hollywood.

Nepotul lui Gossett a declarat pentru Associated Press că actorul a murit joi seară în Santa Monica, California. Nu a fost dezvăluită cauza decesului.

Gossett a considerat întotdeauna că începutul carierei sale a fost o poveste inversă a Cenuşăresei, succesul găsindu-l de la o vârstă fragedă şi propulsându-l spre premiul Oscar pentru "Un ofiţer şi un gentleman".

A obţinut primul rol în producţia liceului său din Brooklyn, "You Can't Take It with You", în timp ce era retras din echipa de baschet din cauza unei accidentări.

"Am fost captivat - şi la fel şi publicul meu", a scris în memoriile sale din 2010, "An Actor and a Gentleman".

Profesorul său de engleză l-a îndemnat să meargă în Manhattan pentru a da o probă pentru piesa "Take a Giant Step". A primit rolul şi şi-a făcut debutul pe Broadway în 1953, la vârsta de 16 ani.

"Ştiam prea puţin ca să am emoţii", a scris Gossett. "În retrospectivă, ar fi trebuit să fiu speriat de moarte când am intrat pe scenă, dar nu am fost".

Gossett a urmat cursurile Universităţii din New York cu o bursă pentru baschet şi teatru. În scurt timp, a jucat şi cântat în programe TV prezentate de David Susskind, Ed Sullivan, Red Buttons, Merv Griffin, Jack Paar şi Steve Allen.

Gossett s-a împrietenit cu James Dean şi a studiat actoria cu Marilyn Monroe, Martin Landau şi Steve McQueen la o filială a Actors Studio, unde a predat Frank Silvera.

În 1959, Gossett a fost apreciat de critici pentru rolul său din producţia de pe Broadway "A Raisin in the Sun", alături de Sidney Poitier, Ruby Dee şi Diana Sands.

A devenit apoi un star pe Broadway, înlocuindu-l pe Billy Daniels în "Golden Boy" cu Sammy Davis Jr. în 1964.

Gossett a plecat pentru prima dată la Hollywood în 1961 pentru a realiza versiunea cinematografică a filmului "A Raisin in the Sun". Avea amintiri amare din acea călătorie, fiind cazat într-un motel infestat de gândaci care era unul dintre puţinele locuri în care erau acceptate persoanele de culoare. 

În 1968, s-a întors la Hollywood pentru un rol important în "Companions in Nightmare", primul film realizat pentru televiziune de NBC, în care au jucat Melvyn Douglas, Anne Baxter şi Patrick O'Neal.

În august 1969, Gossett a petrecut cu membrii trupei Mamas and the Papas când au fost invitaţi la casa actriţei Sharon Tate. El s-a îndreptat mai întâi spre casă pentru a face un duş şi a-şi schimba hainele. În timp ce se pregătea să plece, a surprins la televizor o ştire despre uciderea lui Tate. Ea şi alte persoane au fost ucise de asociaţii lui Charles Manson în acea noapte.

Gossett s-a remarcat pe micul ecran în rolul lui Fiddler în miniseria revoluţionară "Roots" din 1977, care prezenta la televizor atrocităţile sclaviei.

A devenit al treilea actor de culoare nominalizat la Oscar la categoria actor în rol secundar în 1983. A câştigat pentru interpretarea sa în rolul intimidantului instructor al puşcaşilor marinişti din "An Officer and a Gentleman", alături de Richard Gere şi Debra Winger. De asemenea, a câştigat şi un Glob de Aur pentru acelaşi rol.

Gossett s-a luptat cu dependenţa de alcool şi cocaină mulţi ani după ce a câştigat Oscarul. 

I-au supravieţuit copiii Satie, producător şi regizor, şi Sharron, chef, pe care a adoptat-o după ce a văzut-o pe fetiţa de şapte ani într-o emisiune TV despre copiii în situaţii disperate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.