Ediţia de anul acesta a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 13 - 22 octombrie, propune - în premieră - o serie de proiecţii dedicate cinematografiei unei ţări, China în acest caz, dar şi filme româneşti în avanpremieră, şi pelicule premiate cu aur la ediţiile din 2017 ale festivalurilor de la Berlin, Cannes, Locarno şi Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru că anul acesta regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul acestui festival, a fost preşedintele juriului Festivalului de Film de la Shanghai, el a ales să cuprindă în cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest proiecţia mai multor filme din China. „Vor fi prezentate cinci sau şase filme din China care au făcut parte din selecţii ale unor prestigioase festivaluri. Programul va fi definitivat curând”, a precizat Mungiu marţi, la o conferinţă de presă.

Les Films pour Cannes de Bucarest reprezintă prezentarea, pentru oamenii din industria cinematografică din Europa, a filmelor româneşti care sunt pregătite pentru anul viitor. „Vom avea la Bucureşti vizita mai multor profesionişti, între care directorul FilmArte, dar şi directori ale unora dintre cele mai importante festivaluri din Europa, la care ajung, de regulă, filme româneşti. Ei vor fi prezenţi şi vor viziona o serie de pelicule care sunt pregătite pentru anul viitor”, a declarat Cristian Mungiu.

Între regizorii ale căror producţii vor fi prezentate se numără Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Ioana Uricaru, Andrei Ujică, Radu Jude şi Florin Şerban. Filmele nu vor fi proiectate publicului, ci doar profesioniştilor din industrie.

O altă secţiune dedicată producţiilor româneşti este cuprinsă în programul festivalului. „Vom avea ocazia să vedem câteva dintre filmele care au luat premii în festivaluri, începând cu luna iulie”.

„The Square”, de Ruben Östlund, va deschide festivalul la care vor fi prezentate filmele premiate anul acesta la Cannes: „120 Battements par Minute”, de Robin Campillo, „The Beguiled”, de Sofia Coppola, „You were never really here”, de Lynne Ramsay, şi „Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev.

Ziua de Aur reprezintă proiecţia consecutivă a filmelor care au fost premiate anul acesta la Berlin, Cannes, Locarno şi Veneţia: „Despre trup şi suflet/ Teströl és lélekröl”, de Ildikó Enyedi, „The Square”, de Ruben Östlund, „The Shape of Water", de Guillermo del Toro, şi „Mrs. Fang” de Wang Bing.

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum „The Turin Horse” şi „Sátántangó”, şi cineastul francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d’Or în 2008 cu drama „Entre les murs”, sunt doi dintre invitaţii de onoare ai celei de-a opta ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest.

În plus, directori de casting care au lucrat cu regizori precum Luc Besson, Olivier Assayas şi Joel Schumacher vor fi prezenţi la cea de-a doua ediţie a workshop-ului Managing Talents.

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 în România cele mai importante filme arthouse ale anului şi pe cei mai reputaţi cineaşti, va avea loc anul acesta în patru spaţii din Bucuresti - Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi Cinemateca Eforie - şi în şapte oraşe din ţară: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Arad şi Suceava.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Ediţia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.