Legendarul studio de animaţie japonez Ghibli, cofondat de Hayao Miyazaki, va primi un Palme d'Or onorific la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc în luna mai, au anunţat miercuri organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Porco Rosso", "Princess Mononoke", "Chihiro's Journey", "My Neighbour Totoro", filmele emblematice ale lui Ghibli sunt considerate capodopere ale cinematografiei şi, în ultimii patruzeci de ani, au contribuit la afirmarea animaţiei ca gen de sine stătător.

În loc să îl onoreze doar pe Hayao Miyazaki, cea mai cunoscută figură a studioului, ale cărui apariţii publice sunt rare, festivalul a ales pentru prima dată să acorde un Palme d'honneur colectiv studioului, al cărui alt mare nume, Isao Takahata, a murit în 2018. Cea de-a treia figură a sa, producătorul Toshio Suzuki, în vârstă de 75 de ani, s-a declarat "cu adevărat onorat şi fericit", la anunţul de acordare a distincţiei.

"La fel ca toate simbolurile cinematografiei, (personajele din aceste filme) ne populează imaginaţia cu lumi abundente, pline de culoare şi poveşti sensibile şi angajate. Cu Ghibli, animaţia japoneză este trăită ca una dintre marile aventuri ale cinefiliei, între tradiţie şi modernitate", au declarat Iris Knobloch şi Thierry Frémaux, care conduc Festivalul de la Cannes.

În vârstă de 83 de ani, Hayao Miyazaki şi-a anunţat în mai multe rânduri retragerea artistică, înainte de a se întoarce la masa de desen. Cel mai recent film al său, "The Boy and the Heron", a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie.

La sfârşitul anului trecut, Ghibli a devenit o filială a postului de televiziune japonez Nippon TV, care s-a angajat să îi respecte autonomia.

Un alt Palme d'Or onorific urmează să fie acordat în timpul Festivalului (14-25 mai) unei alte figuri ale culturii populare şi legende ale Hollywood-ului: George Lucas, părintele "Star Wars".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.