Tony Bennett, cântăreţul american de muzică pop şi jazz care a devenit "purtătorul torţei" pentru Great American Songbook de-a lungul unei cariere de şapte decenii, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, a anunţat vineri publicistul său, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bennett a fost poate cel mai bine cunoscut pentru cântecul său emblematic din 1962, "I Left My Heart in San Francisco", precum şi pentru că a avut o revenire uimitoare în carieră în anii '80 şi '90, care i-a adus o popularitate susţinută până la o vârstă înaintată.

A câştigat 19 premii Grammy, inclusiv un premiu pentru întreaga carieră în 2001, şi a vândut peste 50 de milioane de discuri în întreaga lume.

În 2020, s-a anunţat că artistul a fost diagnosticat cu Alzheimer în 2016. El a scris pe Twitter: "Viaţa este un dar - chiar şi cu Alzheimer". S-a dezvăluit că, deşi funcţia sa cognitivă era afectată, era în continuare capabil să cânte o întreagă gamă din repertoriul său.

Abilitatea lui Bennett de a cânta în genurile pop, big band şi jazz i-a adus aprecieri şi numeroşi colaboratori. Şi-a dovedit relevanţa în 2014 prin colaborarea cu Lady Gaga pe albumul Cheek to Cheek. Albumul a fost numărul 1 în SUA şi l-a făcut pe Bennett cel mai în vârstă artist în viaţă care a ajuns pe primul loc, un record pe care îl deţinea deja datorită albumului Duets II din 2011.

Născut Anthony Dominick Benedetto în 1926, în familia unor imigranţi italieni, Bennett a avut o educaţie sărăcăcioasă în Queens, New York. Tatăl său a murit când el avea 10 ani şi deja cânta la nivel profesionist la acel moment. În adolescenţă, a devenit chelner cântăreţ, câştigând bani pentru familie înainte de a se înscrie pentru a studia muzica şi pictura la New York's School of Industrial Art.

Bennett a fost recrutat în armata americană în 1944 pentru a lupta în Franţa şi Germania în ultimul an al celui de-al doilea război mondial. A fost o experienţă care l-a marcat. "Este o crimă legalizată", a spus el în timpul unui interviu acordat în 2013 pentru Guardian.

Dar a continuat să cânte în timp ce se afla în Germania ca parte a forţei de ocupaţie, iar în 1949, după ce s-a întors acasă, cariera sa de cântăreţ a putut începe cum trebuie, mai întâi sub numele de Joe Bari şi apoi ca Tony Bennett.

Succesul său a venit în 1951, cu primul său nr. 1, Because of You. Hiturile au continuat să apară pe tot parcursul deceniului: Blue Velvet, Rags to Riches şi piese care se apropiau de sunetul eroului său din copilărie, Frank Sinatra. Bennett a devenit un idol al adolescenţilor, iar când s-a căsătorit cu prima sa soţie, Patricia Beech, în 1952, 2.000 de fane s-au îmbrăcat în negru pentru a "jeli" evenimentul, în exteriorul locului unde a avut loc ceremonia din New York.

În 1962 a ajuns la statutul de superstar datorită versiunii sale a cântecului I Left My Heart in San Francisco din 1953. Melodia i-a adus lui Bennett două premii Grammy şi a devenit un standard pop al secolului XX.

Cu toate acestea, stilul lui Bennett părea deja depăşit în momentul în care invazia britanică a cuprins topurile americane, iar Bennett a luptat pentru a fi relevant în anii 1960. În deceniul următor s-a confruntat cu o serie de probleme personale, inclusiv sfârşitul celei de-a doua căsnicii şi o dependenţă gravă de droguri. Cu toate acestea, două albume înregistrate cu pianistul Bill Evans vor fi esenţiale pentru reapariţia sa ulterioară ca figură centrală a muzicii americane.

Momentul de cotitură în viaţa sa a venit atunci când Bennett l-a angajat pe fiul său, Danny, să-i fie manager. Renunţarea la circuitul din Las Vegas pentru New York şi reunirea cu pianistul şi directorul muzical Ralph Sharon, de la începutul anilor '60, s-au dovedit a fi lovituri de maestru. Albumul său de revenire din 1986, The Art of Excellence, a fost un succes de la care nu a mai privit înapoi. Perfectly Frank (1992) - un omagiu adus idolului său Sinatra - a ocupat primul loc în topurile de jazz din US Billboard, în timp ce în 1994, cu MTV Unplugged, Bennett a câştigat un Grammy pentru albumul anului. Bennett a devenit o prezenţă fixă în circuitul TV şi a colaborat cu o serie de artişti precum kd lang, Amy Winehouse, Queen Latifah şi Diana Krall, ceea ce a contribuit la menţinerea relevanţei sale în rândul artiştilor mai tineri.

Albumul său din 2006, Duets: An American Classic, a inclus apariţii ale lui Paul McCartney, Elton John şi George Michael.

Cântatul nu a fost singura preocupare artistică a lui Bennett. Picturile sale, realizate sub numele său de naştere, sunt expuse la Smithsonian Institution şi la Butler Institute of American Art. În 2001, a fondat Şcoala de Arte Frank Sinatra din Queens, New York, care oferă calificări în arte plastice, dans, muzică vocală şi instrumentală, teatru şi film.

Democrat de-o viaţă, Bennett a fost, de asemenea, un susţinător al mişcării pentru drepturile civile, care a participat în 1965 la marşurile de la Selma la Montgomery şi a refuzat să cânte în Africa de Sud în perioada apartheidului.

Bennett a rămas hotărât să cânte până la sfârşitul vieţii sale. La scurt timp după ce a împlinit 90 de ani, el a declarat pentru New York Times: "Aş fi putut să mă retrag acum 16 ani, dar îmi place ceea ce fac". A susţinut ultimele sale concerte în august 2021, alături de Lady Gaga, la Radio City Music Hall din New York.

Bennett are patru copii: Danny şi Dae, din căsătoria cu Beech, şi Joanna şi Antonia, din cea de-a doua căsătorie cu Sandra Grant Bennett, de care s-a despărţit în 1979. Din 2007 el era căsătorit cu Susan Crow, cu 40 de ani mai tânără decât el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.