Lecţia olandeză de aranjamente florale a fost oferită, joi, de Ziua Regelui Willem-Alexander, de către membrii renumitei familii de florişti Boerma, la Athenee Palace Hilton. Jacqueline şi fiul ei, Mike, le-au oferit colegilor români câteva secrete în arta cu flori, ce soiuri folosesc în aranjamente, care sunt materialele şi substanţele de care au nevoie plantele pentru a rezista cât mai mult. Demonstraţia a fost urmată de Concursul Naţional de Aranjamente Florale, organizat de Ambasada Olandei la Bucureşti şi aflat la a 8-a ediţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a fost deschis de ambasadorul Olandei la Bucureşti, Excelenţa Sa Stella Ronner-Grubačić, care a subliniat faptul că această competiţie a câştigat notorietate an de an. ”Câştigătorii concursului au devenit trendsetteri în afacerile cu flori din România. Numărul mare de concurenţi care s-au înscris anul acesta a depăşit capacitatea sălii, aşa că din păcate am fost nevoiţi să refuzăm o parte dintre ei. Asta arată interesul şi importanţa sectorului floral în România. Scopul acestui concurs este să vă inspire”, a declarat ambasadorul.

Diplomatul a ţinut să spună că ”Olanda a revoluţionat sectorul aranjamentelor florale”, adăugând că cele mai frumoase 10 aranjamente florale din concurs vor decora spaţiul de la dineul de joi seară, organizat în cinstea Zilei Regelui Olandei, Willem-Alexander.

Înainte ca cei 50 de florişti să-şi demonstreze talentul de designeri, Jacqueline şi Mike Boerma au ”lăsat florile să vorbească”. Cei doi au oferit mai multe informaţii despre munca lor. ”Calitatea florilor diferă, aşa că trebuie să ştiţi cum să le folosiţi. Nu trebuie să împingeţi tijele florilor foarte adânc în apă. Aerul nu mai poate ieşi”, a spus Jacqueline Boerma, în timp ce aranja un buchet cu crini, liliac alb, alun, hortensie. Jacqueline a agăţat de ramurile de alun mini-căsuţe de păsări. ”Puteţi orna cu ouă de Paşti”, a mai spus ea.

La rândul său, Mike Boerma, a precizat că în grădinile olandeze florile sunt foarte bine organizate. El a prezentat câteva dintre florile care vor decora masa de la dineul în cinstea Regelui Olandei.

Aranjamentele au fost pe diferite înălţimi, maeştri olandezi folosind latirus sau floare de mazăre, pentru a da nunaţe mai bânde aranjamentului, asparagus, iar ca să creeze legături au ales iedera.

Un alt sfat al maeştrilor florişti a fost să taie coada florilor cu un cuţit, ”pentru o tăietură fină, astfel încât bacteriile să nu distrugă mai repede floarea”. În plus, frittilaria sau lalaua imperială este foarte folositoare în grădini - ”ţine cârtiţele la distanţă”.

Pentru că mulţi dintre cei care au asistat la demonstraţie s-au întrebat care este moda anul acesta în privinţa aranjamentelor florale, designerii au spus: ”În aranjamentele moderne se foloseşte mult material verde, faţă de flori. Este foarte important verdele. Aranjamentele trebuie să aibă nişte linii frumoase la care să adăugăm culori”, spunea bunicul familiei Boerma.

Jacqueline Boerma a creat şi un buchet de mireasă, în formă de inimă, dar şi unul pentru funerarii. Mike Boerma a conceput şi un aranjament ”mille fleurs”, pe înălţime. Cel mai spectaculos a fost cel realizat pe nişte ramuri. A folosit aici o plantă carnivoră - ”fălci de maimuţă”. ”Acest aranjament se pretează într-o clădire de birouri”, a spus Mike Boerma.

”Cred că e dificil să trăiesc fără flori. Am nevoie de flori în fiecare zi. Când fac un aranjament, acesta diferă în funcţie de eveniment. Folosesc culori, portocaliu, dar şi ceva nou de fiecare dată”, a declarat Jacqueline Boerma, precizând că nu are preferinţe în privinţa unei specii de flori.
Publicul a primit cadouri, dar şi răspunsuri la curiozităţile lor. Una dintre întrebările adresate maeştrilor a fost legată de planificare, dacă se gândesc înainte de a începe creaţia ce flori să folosească şi ce fac în cazul în care nu găsesc florile dorite. ”Iniţial ai o idee de ce vrei să faci, dart e reorientezi în funcţie de material şi flori”, a spus Jacqueline.

Acestea s-au referit mai ales la tehnică şi la substanţele folosite pentru menţinerea florilor.

Participanţii la concurs au avut emoţii înaintea sesiunii. ”În funcţie de flori facem şi aranjamentul. Suntem începătoare şi ne place pur şi simplu să lucrăm cu flori”, au spus trei doamne înaintea competiţiei.

”Mi-am deschis o florărie, mă axez şi pe partea cu petreceri private. În timp cred că vor veni şi rezultatele”, a mărturisit Ana Maria.
Ranunculusul, bujorul, matiola şi trandafirii sunt florile preferate ale participantelor. ”Sunt pretenţioasă şi-mi doresc să iasă totul cel mai bine”, a spus şi Nicoleta. ”Îmi plac aranjamentele cu salcie, crengi, cu fructe şi legume. Mi se par provocatoare”, a mai spus Ana.

Concursul Naţional de Aranjamente Florale (Foto: Aura Marinescu)
Concursul Naţional de Aranjamente Florale (Foto: Aura Marinescu)

Tuberoze, ranunculus, lalele papagal, gerbera, frezii, ruscus olandez, muşchi au fost plantele cu care floriştii români au lucrat pentru creaţiile lor.

Concurenţii nu au avut voie să aducă alte flori în concurs, dar au putut veni cu trusa de mici accesorii. Ei au avut la dispoziţie o oră. Tema aleasă a fost un aranjament pentru o cină festivă de 50 de ani, în care ideea principală este de continuitate şi frumuseţe a vârstei invitaţilor, între 10 şi 90 de ani. ”Am avut emoţii. Eu sunt mai înceată, aşa că spre final am intrat în panică. Florile cu care am lucrat au fost minunate. Sper să am succes”, a spus un concurent la final. 

Premiul I a constat într-o excursie în Olanda pentru câştigător şi partenerul său, cu vizitarea Bursei de Flori din Allsmeer. Premiile II şi III sunt vouchere pentru materiale profesionale, oferite de sponsori, de 1.500 de lei şi 1.000 de lei. Menţiunile constau în materiale florale şi produse, oferite de sponsori. Anul acesta, Ambasada Olandei va acorda Premiul de Popularitate, joi seară, acordat celui mai apreciat aranjament de către invitaţii la recepţia organizată în cinstea Regelui Olandei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.