Aproape 500 de personalităţi şi profesionişti din industria cinematografiei, inclusiv actriţele Kate Winslet şi Marion Cotillard, regizorii Ken Loach şi Pedro Almodovar, au cerut miercuri, printr-o scrisoare deschisă, eliberarea imediată a actriţei iraniene Taraneh Alidoosti, arestată pentru sprijinirea protestelor din Iran, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emma Thompson, Golshifteh Farahani, Kristen Stewart, Jeremy Irons şi Mark Ruffalo, printre alţii, consideră că momentul arestării sale, cu puţin timp înainte de Crăciun, a fost deliberat "pentru ca atenţia colegilor săi internaţionali să fie distrasă". "Dar nu suntem distraşi. Suntem revoltaţi", spun ei în scrisoare.

"Taraneh a fost arestată pentru că a condamnat pe Instagram execuţia lui Mohsen Shekari, primul protestatar condamnat la moarte de când au început protestele la nivel naţional în urma uciderii brutale de poliţie a tinerei Mahsa Amini în septembrie", adaugă ei.

"La fel ca toţi cetăţenii Iranului, ea are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de asociere şi de a fi liberă de detenţie arbitrară. Suntem solidari şi cerem eliberarea ei imediată", au mai spus ei.

Taraneh Alidoosti este cea mai cunoscută personalitate arestată în legătură cu mişcarea de protest care agita Iranul timp de trei luni. Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat pentru AFP „profund îngrijorat” de această arestare.

Taraneh Alidoosti, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută în străinătate pentru că a jucat în filme premiate ale regizorului Asghar Farhadi, printre care "The Client", care a primit premiul Oscar pentru "cel mai bun film în limbă străină" în 2017. Ea a jucat şi în filmul lui Saeed Roustayi "Leïla şi fraţii săi", prezentat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.