Peste 150 de profesionişti evrei de la Hollywood, printre care Joaquin Phoenix, Joel Coen şi Ilana Glazer, şi-au exprimat sprijinul pentru Jonathan Glazer, după ce regizorul filmului "The Zone of Interest" s-a confruntat cu reacţii negative intense pentru discursul său de acceptare la gala premiilor Oscar din acest an, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă publicată vineri, semnatarii au scris că au fost "alarmaţi să vadă că unii dintre colegii noştri din industrie i-au caracterizat greşit şi i-au denunţat remarcile".

"Atacurile lor la adresa lui Glazer sunt o distragere periculoasă a atenţiei de la campania militară din ce în ce mai intensă a Israelului, care a ucis deja peste 32.000 de palestinieni în Gaza şi a adus sute de mii de oameni în pragul foametei", se arată în scrisoare. "Îi plângem pe toţi cei care au fost ucişi în Palestina şi Israel de-a lungul a prea multor decenii, inclusiv pe cei 1.200 de israelieni ucişi în atacurile Hamas din 7 octombrie şi pe cei 253 de ostatici luaţi". 

Controversa legată de discursul lui Glazer, în care acesta a spus că a respins "evreitatea sa şi faptul că Holocaustul a fost deturnat de o ocupaţie care a dus la conflict pentru atât de mulţi oameni nevinovaţi" în Gaza şi Israel, persistă de câteva săptămâni.

După decernarea premiilor Oscar, Liga Anti-Defăimare (ADL) a condamnat comentariile sale, iar sute de personalităţi evreieşti de la Hollywood au semnat o scrisoare deschisă în care îl acuză pe Glazer că "face o echivalenţă morală între un regim nazist care a încercat să extermine o rasă de oameni şi o naţiune israeliană care încearcă să evite propria exterminare".

Dar alţi cineaşti şi organizaţii l-au lăudat pe Glazer şi au spus că afirmaţiile sale au rezonat cu ei, subliniind complexitatea opiniilor cu privire la războiul dintre Israel şi Gaza şi fisura pe care acesta a creat-o în cadrul comunităţii evreieşti.

"În discursul său de acceptare a premiului Oscar, Jonathan Glazer a lansat un avertisment moral universal împotriva dezumanizării. Scopul său nu a fost să coboare la nivelul discursului politic", a declarat Piotr Cywiński, directorul Memorialului Auschwitz, într-un comunicat. "Criticii care se aşteptau la o poziţie politică clară sau la un film exclusiv despre genocid nu au înţeles profunzimea mesajului său.

Ken Loach, veteranul regizor britanic de film, a vorbit săptămâna aceasta în sprijinul lui Glazer, numind discursul său "foarte curajos".

"Şi sunt sigur că a înţeles posibilele consecinţe, ceea ce îl face şi mai curajos, aşa că am un mare respect pentru el şi pentru munca sa", a declarat el într-un interviu acordat publicaţiei Variety.

Semnatarii au scris că sunt îngrijoraţi de "efectul de reducere la tăcere" pe care l-ar putea avea atacurile la adresa lui Glazer.

"Glazer, Tony Kushner, Steven Spielberg şi nenumăraţi alţi artişti din toate mediile au denunţat uciderea civililor palestinieni. Cu toţii ar trebui să putem face acelaşi lucru fără a fi acuzaţi pe nedrept că alimentăm antisemitismul", se arată în scrisoare.

Aceştia au cerut, de asemenea, o încetare permanentă a focului, întoarcerea în siguranţă a ostaticilor şi livrarea imediată de ajutoare în Gaza.

"Suntem evrei mândri care denunţă folosirea ca armă a identităţii evreieşti şi a memoriei Holocaustului pentru a justifica ceea ce mulţi experţi în drept internaţional, inclusiv cercetători de frunte ai Holocaustului, au identificat ca fiind un "genocid în curs de desfăşurare". Respingem falsa alegere între siguranţa evreilor şi libertatea palestinienilor".

Printre semnatari se numără Boots Riley, Abbi Jacobson, Frances Fisher, Annie Baker, Naomi Klein, V, Alexander Zeldin, Rain Phoenix, Chloe Fineman, David Cross, Tavi Gevinson şi Kate Berlant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.