Cu ocazia Fête de la Musique, Institutul Francez din România prezintă pe data de 21 iunie, de la ora 19.00, la cinema Elvire Popesco, un concert extraordinar al muzicianului Jean-François Zygel alături de o serie de invitaţi speciali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebrată în peste o sută de ţări, Fête de la Musique - Sărbătoarea Muzicii împlineşte anul acesta 40 de ani de existenţă. De la crearea conceptului, vocaţia Fête de la Musique a fost să celebreze toate tipurile de muzică. De la muzica clasică la cea contemporană, Sărbătoarea de pe 21 iunie include cu generozitate toate genurile, celebrând bucuria de crea, de a performa, de a fi împreună.

Pianist şi compozitor strălucit, Jean-François Zygel este un virtuoz al improvizaţiei. Prin îmbinarea compoziţiei, improvizaţiei şi repertoriului, proiectele sale complexe înseamnă colaborări cu artişti din zone artistice diferite: Chilly Gonzales, Didier Lockwood, Gabriela Montero, Bobby McFerrin, Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Abd Al Malik, Yaron Herman, André Manoukian, Jacky Terrasson, Dan Tepfer, Thomas Enhco, Sly Johnson sau Kaori Ito.

În acest sezon, proiectele în care activează sunt pe scenele La Seine Musicale la Paris, Orchestre national du Capitole de Toulouse şi Philharmonie Luxembourg. La Conservatorul naţional superior de muzică din Paris predă improvizaţia la pian, o clasa pe care a fondat-o acum douăzeci de ani.

Jean-François Zygel este cunoscut de marele public pentru emisiunile de radio şi televiziune prin care, cu graţie şi erudiţie, iniţiază publicul în lumea fascinantă a muzicii clasice. Este invitat obişnuit al France inter şi France television unde promovează cu umor şi pasiune muzica clasică în toate formele ei. Diversele sale albume au fost lansate de Naïve şi Sony.

În septembrie 2019, în piaţa Ateneului Român, Jean-François Zygel, invitat de Festivalul Enescu, a improvizat un „portret muzical” al Bucureştiului acompaniat de Damian Drăghici, Cătălin Milea şi Irina Margareta Nistor. În 2020, Jean-François Zygel s-a întors în România la invitaţia festivalului clujean TIFF pentru a interpreta un cineconcert pe celebrul „Faust” de Murnau. Anul acesta, chiar înainte de a participa la Festivalul de Film de Comedie de la Timişoara, se opreşte la Bucureşti pentru acest concert de excepţie cu ocazia Sărbătorii Muzicii.

Pe 21 iunie, la Elvire Popesco, Jean-François Zygel îl va avea că invitat pe marele pianist de jazz Lucian Ban, cei doi regăsindu-se pe aceeaşi scenă în premieră absolută. Recent, Lucian Ban a fost omagiat în The Wall Street Journal pentru extraordinara performanţă de a readuce în atenţia publicului opera lui Bartok.   

Concertul va continua cu un moment inedit, în prezenţa scriitoarei Rozana Mihalache. Iar spre seară, după concert, Sărbătoarea muzicii se mută în grădina Institutului pentru a-i asculta pe Ligia Keşişian (DJ set) şi Sfichy (acordeon).
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.