Regizorul Asghar Farhadi a cerut, marţi, la fel ca multe alte personalităţi, "eliberarea" actriţei iraniene Taraneh Alidoosti, arestată sâmbătă, în Iran, pentru că a susţinut valul de proteste, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asghar Farhadi (@asgharfarhadiofficial)

"Sunt alături de Taraneh şi cer eliberarea ei şi a colegilor mei, realizatorii Jafar Panahi şi Mohammad Rasoulof, precum şi a tuturor celorlalţi prizonieri mai puţin cunoscuţi a căror singură crimă este aceea că îşi doresc o viaţă mai bună”, a spus Asghar Farhadi pe Instagram. 

"Am lucrat cu Taraneh la patru filme şi acum este în închisoare pentru sprijinul pe drept adus compatrioţilor săi şi pentru opoziţia faţă de sentinţele nedrepte pronunţate. Dacă un astfel de sprijin este o crimă, atunci zeci de milioane de oameni de pe acest pământ sunt criminali", a mai scris el. 

Figură a cinematografiei iraniene ("Leïla şi fraţii ei"), Taraneh Alidoosti, 38 de ani, a fost arestată sâmbătă pentru că a publicat mesaje de susţinere pe reţelele de socializare a protestelor care denunţă în special execuţia manifestanţilor, sau în care apare scoţându-şi vălul.

Taraneh Alidoosti este cea mai cunoscută personalitate arestată în legătură cu mişcarea de protest care agită Iranul de trei luni. Mai multe personalităţi din cinematografia iraniană au fost arestate de autorităţi, chiar înainte de actualul val de proteste, precum regizorii Mohammad Rasoulof şi Jafar Panahi, încă în detenţie.

Din acest weekend, eliberarea actriţei este cerută atât în ​​Iran, cât şi la nivel internaţional. "Actriţa curajoasă din Iran a fost arestată”, a postat pe Instagram colegul ei Golshifteh Farahani, care şi-a început cariera în Iran înainte de a părăsi ţara şi de a se stabili în Franţa. Grupul pop britanic Pet Shop Boys a denunţat un "guvern fascist" în Iran în urma acestei arestări, în timp ce Festivalul de Film de la Cannes a cerut "eliberarea imediată" a lui Taraneh Alidoosti.

Protestul din Iran a fost declanşat de moartea la 16 septembrie a lui Mahsa Amini, o tânără de origine kurdă, în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor. De atunci, sute de oameni au fost ucişi, mii de arestaţi şi doi bărbaţi cu vârste de 23 de ani au fost spânzuraţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.