Alina Grigore, nominalizată la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal” a Premiilor Gopo 2017 pentru rolul din lungmetrajul ”Ilegitim”, de Adrian Sitaru, la care a fost şi coscenarist, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre filmul lansat şi premiat anul trecut la Berlinală, despre evoluţia actorilor neprofesionişti şi a şcolii sale InLight. Marele câştigător al galei de anul acesta va fi, în viziunea ei, ”Sieranevada” al lui Cristi Puiu, iar ”dacă există un Dumnezeu”, într-o zi va juca alături de Christoph Waltz sau Christopher Walken.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interviul pe care actriţa Alina Grigore l-a acordat Agenţiei de presă News.ro face parte din seria dedicată nominalizaţilor la gala Premiilor Gopo 2017, eveniment care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.

Filmul ”Ilegitim” a fost recompensat cu premiul C.I.C.A.E - "Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai" (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) - la ediţia din 2016 a Festivalului de Film de la Berlin, dar şi în Croaţia şi la Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur - pentru cea mai bună interpretare, trofeul revenind actorului Adrian Titieni, şi pentru cel mai bun scenariu, scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore.

Pentru 2017, Alina Grigore are în plan realizarea a patru proiecte, dintre care două venite din Statele Unite.

Nu crede în agresivitate pe platoul de filmare şi nici în încălcarea unor valori morale sau umane de dragul artei. ”Dacă eşti cu adevărat bun, ştii să-ţi alegi actorii şi ştii să lucrezi cu ei uman astfel încât să obţii ce-ţi doreşti”, afirmă ea în interviu.

Alina Grigore, născută pe 30 decembrie 1984, este actriţă şi scenaristă. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), iar primul rol într-un lungmetraj prin care s-a remarcat este cel din filmul ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2010), de Adrian Sitaru. În plus, a jucat în mai multe seriale de televiziune. Alina Grigore este şi fondatoarea şcolii de actorie InLight, care cuprinde 30 de grupe de elevi, care au realizat mai multe spectacole cu reprezentaţii la Teatrul Godot şi Teatrul de Artă, precum şi patru filme.


Prezentăm integral interviul acordat de Alina Grigore Agenţiei de presă News.ro:

Ce anume crezi că ţi-a adus nominalizarea la Gopo?

Alina Grigore: Nu m-am gândit deloc la asta. Am aflat într-o perioadă foarte aglomerată pentru mine şi pentru şcoala InLight. Am aflat dintr-un mesaj în timp ce vorbeam cu Vlad Ivanov şi a fost amuzant că nici unul dintre noi nu ştia. În general, consider că nominalizările sau premiile sunt relevante, în primul rând, ca promovare a unui act artistic şi apoi pentru vânzarea filmului sau a produsului cultural. Nu cred că putem vorbi despre comparaţii sau concurenţă în artă. Cred că atât colegele nominalizate, cât şi cele care nu au fost nominalizate au dus o muncă intensă şi aprofundată. Pentru noi toate cred că cea mai mare confirmare e apariţia filmului în cinematografe. Eu nu cred în capacitatea de a compara acte artistice complexe cum sunt producţiile unui film. Actul nostru artistic a fost unul foarte complicat, foarte bine primit, în special în străinătate acolo unde publicul şi critica sunt în general interesate de zona de cercetare sau experimentare. ”Ilegitim” a primit multe premii în competiţii în care concura cu produse de o calitate foarte ridicată, dar ce poţi să compari cu adevărat în procesul creativ sau tehnic într-o competiţie? Care sunt criteriile? Pentru mine, marile bucurii au fost analiza şi discuţiile lungi de după vizionări cu oameni ca Gideon Kouts şi Christopher Hampton - discuţii despre scenariu, tehnica de actorie folosită şi curajul lui Sitaru. Mă bucură nominalizarea şi sper să facă în primul rând bine filmului, pentru că aceste proiecte de cercetare care caută în special descoperirea de tehnici noi în actorie regie imagine mi se par cele mai relevante pentru epoca în care ne aflăm. Din punctul meu de vedere, acesta a fost marele atu al filmului Ilegitim - curajul de a experimenta şi de a cerceta indiferent de rezultatul final. Nu ştiu dacă rezultatul final a fost cel dorit sau plăcut de public. Noi nu ştiam care va fi rezultatul, dar procesul în sine din punct de vedere regizoral şi actoricesc a fost incredibil. Nu ştiu cât a avut de câştigat filmul din asta, dar noi, actorii, şi regizorul am avut de câştigat cu siguranţă.

Ce reprezintă rolul din acest film pentru tine?

Alina Grigore: Cum spuneam, reprezintă în primul rând un pas înainte pentru procesul meu actoricesc. Eu nu cred că un actor ştie la un moment dat, cred că un actor e dator să caute. Dar rolul ăsta mi-a adus în special confirmare pentru metoda pedagogică pe care o folosim în şcoală. Pentru mine şi în special pentru şcoala de actori neprofesionişti InLight a fost un salt imens. Richard Cook m-a chemat la Subtitle Film Festival unde, dacă vorbim de premii, cred că e cel mai bun loc să iei un premiu pentru actorie. Nu m-a bucurat atât premiul, cât m-au bucurat orele lungi de discuţii cu nume mari din lumea filmului în special regizori şi directori de casting care efectiv mă opreau pe stradă să mă întrebe despre metoda InLight. Le spuneam că nu a fost doar o metodă a şcolii, ci a fost şi un proiect de cercetare lung, minuţios şi bine documentat realizat împreună cu un regizor care crede în evoluţie, cu toate riscurile, chiar cu riscul de a o da în bară. Noi ne-am documentat şi am scris despre acest proiect sute de pagini. Deborah Aquila, poate una dintre cele mai bune directoare de casting şi un pedagod renumit în Los Angeles, precursoarea Stellei Adler ca tehnică de actorie, mi-a propus să vin să le vorbesc elevilor ei despre tehnica pe care o folosim în InLight şi pe care am folosit-o în ”Ilegitim”. Va veni şi ea la noi la şcoală şi sper să pot face din asta un eveniment la care să participe mai mulţi actori, nu doar cursanţii şcolii noastre. E un om care a lucrat alături de Marlon Brando şi care a fost antrenor al unor nume mari din industrie. Acesta e cel mai important lucru care mi s-a întâmplat datorită acestui rol şi a curajului de a cerceta. Un om de o asemenea valoare e interesat de tehnica noastră - asta înseamnă un rezultat concret, palpabil şi care poate produce şi mai multe nevoi de cercetare pe viitor în şcolile noastre. Rolul ăsta mi-a dat curajul să cred că, în pofida greutăţilor financiare şi familiale de care m-am lovit, poate din cauza prea marelui avânt de a cerceta, a meritat. A meritat să sacrific nişte lucruri, în special timp, pentru asta. Mi-a dat curajul să cred că am ales bine, să îmi dau voie să devin obsedată de cercetarea procesului scenic şi de dorinţa de a o da mai departe. Şcoli din Dublin, Italia, SUA ne-au cerut colaborarea. E un val mare care s-a produs şi care de fapt ne aduce acum resursele necesare ca să continuăm cercetarea în ceea ce credem. Acum avem resursele să producem filme de scurtmetraj alături de elevii noştri tot în scopul de a cerceta. Şi, nu în ultimul rând, m-a adus mai aproape de industria românească. Am cunoscut mai bine oameni pasionaţi ai industriei româneşti şi asta mi-a dat ocazia să privesc lucrurile din şi mai multe perspective.

Cât va cântări în cariera ta nominalizarea şi posibila victorie?

Alina Grigore: Chiar nu ştiu. Atât timp cât pentru industria românească sau internaţională această nominalizare reprezintă un etalon de calitate, sper să valorifice tehnica şcolii, să dea şanse tuturor actorilor din filmul ”Ilegitim” şi să aducă rezultate concrete regizorului. Mi se pare că despre asta a fost ”Ilegitim” şi că cele trei - tehnica, actorii şi regizorul - nu puteau lucra separat. Comuniunea lor a fost indispensabilă.

Care credeţi că va fi marele câştigător al galei de anul acesta al Premiilor Gopo?

Alina Grigore: E greu de spus. E greu de făcut comparaţii mai ales că filmele nominalizate sunt din categorii foarte diferite… Mie anul ăsta mi-a plăcut mult ”Sieranevada”. Filmele lui Cristi Puiu sunt dovada că regizorul înglobează într-un singur act toate caracteristicile esenţiale ale muncii regizorale. Am lucrat cu el în facultate. Mi-a fost profesor la cursul de film. Am învăţat foarte multe de la cursul ăla. Eu, Cristina Casian şi Potocean stăteam până la 2 dimineaţa cu el. 12 ore de curs pe zi doar pentru că el avea răbdarea să ne răspundă la toate întrebările… Am lucrat cu el şi la film şi a fost senzaţional ca relaţie regizor-actor. Ştiu că alţii sunt de altă părere, dar ce ştiu eu e că dacă eşti real preocupat de actorie Cristi Puiu va vorbi aceeaşi limbă cu tine. Deci, mi-ar plăcea să-l văd întotdeauna câştigător, atât timp cât asta îi aduce orice fel de beneficiu.

Care este lucrul pe care nu l-ai face pentru un rol?

Alina Grigore: Nu aş depăşi niciodată limitele umane. Sunt un om foarte pasionat de meseria mea şi muncesc enorm, dar nu cred în agresivitate pe platou sau în încălcarea unor valori morale sau umane de dragul artei. Nu suport să văd oameni umiliţi şi mi se pare absurd să recurgi la asta pentru a-ţi duce actul artistic la capăt. Un regizor american mi-a povestit cum a pocnit un actor ca să obţină nu ştiu ce de la el. M-am ridicat de la masă şi am plecat deşi scenariul era mişto. Nu... Dacă eşti cu adevărat bun, ştii să-ţi alegi actorii şi ştii să lucrezi cu ei uman astfel încât să obţii ce-ţi doreşti. Dacă eşti genial, ai înţeles asta de mult. Am stat în casă cu actorii din ”Ilegitim”, în personaje, zile şi ore întregi, dar când ne apropiam de atingerea unor limite umane, ne opream. Aveam un psiholog cu noi. Tocmai din acest motiv am foarte mare grijă ce-mi aleg, pentru că mă duc până la capăt. Dar poveştile pe care le auzeai în facultate despre cum mama nu ştiu cărui actor a intrat în comă înainte de spectacol, dar el a sfinţit scena şi abia apoi s-a dus la spital mi se par penibile. Dacă ai o bucătărie sănătoasă ca actor, ştii să faci diferenţa dintre uman şi artistic. Sacrificiul pentru artă trebuie să aibă un echilibru.

Există şi care este actorul/actriţa împreună cu care visezi să joci?

Alina Grigore: Dacă există un Dumnezeu, într-o zi voi juca alături de unul dintre actorii Christoph Waltz, Christopher Walken, Luminiţa Gheorghiu şi Juliette Binoche.

Care este următorul rol în film?

Alina Grigore: E un an plin şi complicat. Ca actriţă, am o propunere pe care încă o discut cu un regizor din Sri Lanka, cu Adrian Sitaru continuăm colaborarea pe acelaşi tip de proiecte şi mai am două propuneri în SUA. Sper că toate se vor concretiza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.