Regizorul Andrei Creţulescu vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre lungmetrajul său de debut, ”Charleston”, care a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno 2017, ce va avea loc în perioada 2 - 12 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Charleston” va avea premiera la Locarno pe 7 august, iar pelicula va fi proiectată în cadrul festtivalului în trei zile diferite.

Andrei Creţulescu semnează şi scenariul filmului despre care spune că este dedicat mamei sale.

După câteva săptămâni de la moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” neobişnuit: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni.

Din distribuţia filmului lui Andrei Creţulescu fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer şi Alina Berzunţeanu.

Imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălăşoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli, iar sound design-ul îi aparţine lui Marius Leftărache. Soundtrack-ul filmului conţine piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Desir şi Pipe’s Not Dead!.

Prezentăm interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de regizorul Andrei Creţulescu: 

De la critică de film la regie. Pasul a fost făcut în urmă cu mai mulţi ani, iar de atunci ai semnat mai multe scurtmetraje, care au fost premiate la festivaluri internaţionale. Este scurtmetrajul un start necesar pentru un regizor?

Andrei Creţulescu: Este extrem de util. Înveţi foarte mult, e o veritabilă şcoală. Esenţial este să nu uiţi că şcoala asta nu se termină niciodată.

Am putea spune că ai un mentor privind regia de film? Despre cine este vorba?

Andrei Creţulescu: Un mentor, nu. Am profesori - Billy Wilder, Fritz Lang, Cassavetes, Kaurismaki, Truffaut.

Lungmetrajul de debut a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Locarno, ceea ce reprezintă o realizare. Ce este mai important pentru creator: palmaresul unui film sau vizibilitatea de care se bucură atunci când este inclus într-o astfel de competiţie?

Andrei Creţulescu: La un asemenea nivel şi mai ales în cazul unui debut selecţia reprezintă un premiu în sine. Am mai spus-o şi probabil am s-o mai spun. Iar important este ca filmul tău să fie văzut, să călătorească, să se vorbească despre el, în aşa fel încât oamenii care nu l-au văzut încă să-şi dorească să-l vadă cît mai grabnic.

”Charleston” - ce a inspirat titlul şi povestea?

Andrei Creţulescu: Charleston este un dans în care regula spune că trebuie să schimbi partenerii. Iar povestea - e posibil ca o femeie să iubească doi bărbaţi în acelaşi timp? - e parţial inspirată de mama mea. De altminteri, filmul îi este dedicat.

Cât a durat dezvoltarea şi realizarea acestui proiect cinematografic?

Andrei Creţulescu: Dezvoltarea a durat cam patru ani. Pregătirea, aproximativ două luni. Filmarea, exact 26 de zile.

Uitându-ne la distribuţie, regăsim actori importanţi care, în ultimii ani, au fost prezenţi pe genericele a numeroase filme. L-ai avut pe vreunul în minte când ai scris scenariul? Este distribuţia pe care ai visat-o pentru primul tău lungmetraj?

Andrei Creţulescu: Distribuţia este exact cea pe care mi-am dorit-o. Am avut, din nou, foarte mult noroc - m-am dus la fiecare actor, i-am spus ce rol pun la bătaie şi asta a fost. Am făcut casting doar pentru motan.

La ce ai vrea să se gândească spectatorul atunci când va viziona filmul? Ce anume ar trebui să îl pună pe gânduri?

Andrei Creţulescu: Spectatorul se va gândi la ce va avea el poftă să se gândească. Eu îmi doresc să râdă, să plângă, să zâmbească, să simtă.

Fost critic de film şi fost producător creativ HBO România, în 2011 Andrei Creţulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur. A regizat scurtmetrajele ”Bad Penny” şi ”Kowalski”, acesta din urmă distins cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu premiul pentru regie şi cel pentru interpretare (Andi Vasluianu), la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

”Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câştigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, Premiul II la Festivalul de Film de la Chicago şi, în anul următor, premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.