Creatoarele din regiune care lucrează la propriul lor proiect de scurtmetraj animat, în calitate de autor principal (regie, scenariu), sunt invitate să se înscrie, până la 15 mai, pentru participarea gratuită la programul Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), prin completarea formularului disponibil online, în limba engleză: syaa.animest.ro. Activităţile din cadrul programului se desfăşoară la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cea de-a 4-a ediţie Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network şi deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animaţiei către alte două ţări. Pe lângă România, Republica Moldova, Cehia, Croaţia, Slovacia şi Slovenia, în 2024 SYAA va oferi oportunităţi de dezvoltare şi artistelor din Bulgaria şi Ucraina.

O iniţiativă prin care Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest încurajează şi promovează talentele feminine din domeniu, SYAA constă într-un program intensiv de lucru care facilitează întâlnirea noii generaţii de artiste cu profesionistele din industria europeană a filmului de animaţie. Timp de 7 zile, mentorii le vor oferi celor 10 participante selectate sprijin în dezvoltarea scenariilor, precum şi sfaturi profesioniste în ceea ce priveşte conceptul regizoral, viziunea artistică şi producţia în sine, dar şi secrete din culisele acestui domeniu, împărtăşind propriile experienţe.

Crearea unei comunităţi de femei care să funcţioneze ca o reţea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective SYAA. Programul constă într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecţii şi evenimente de networking, în cadrul cărora participantele îşi pot dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele învaţă cum să-şi elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente şi cum poate arăta procesul de înfiinţare a unui studio de animaţie.

Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în program nu includ o limită de vârstă, iar participarea studentelor este mai mult decât încurajată. Programul se va desfăşura în limba engleză, limbă în care vor trebui redactate şi materialele necesare pentru înscriere. În urma analizării acestora, 10 creatoare vor fi invitate la workshop-ul organizat la Bucureşti în perioada 17-23 august.

Printre profesionistele din industrie care se vor alătura programului şi în acest an în calitate de mentori se numără scenarista Raluca Mănescu, autoarea unor scenarii care au stat la baza unor filme prezentate sau premiate la festivaluri internaţionale de film precum Karlovy Vary IFF, Cottbus IFF,  Sarajevo IFF, Thessaloniki IFF, Namur IFF. La rândul ei, cineasta poloneză Katarzyna Gromadzka a acceptat provocarea de a reveni în program ca mentor SYAA pentru al patrulea an consecutiv. Cofondatoare Momakin şi co-organizator Animarkt Stop Motion Forum, Katarzyna este producător executiv şi coordonează artişti stop-motion, colaborează cu producători din toată lumea, este membră a Asociaţiei Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) şi a Asociaţiei Producătorilor de Animaţie din Polonia (SPPA).

„În ultimul an am reîntâlnit alumnele SYAA la workshopuri internaţionale, concursuri de proiecte şi alte evenimente cinematografice de referinţă, ceea ce ne arată că scopul nostru a fost deja parţial atins. Faptul că aceste artiste minunate au găsit puterea să îşi continue parcursul artistic ca autoare de film (şi că s-au prezentat exemplar cu fiecare ocazie!), este cea mai mare satisfacţie pentru noi.”, subliniază Helga Fodorean, Head of Studies.

Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului: https://syaa.animest.ro/.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.