Mii de scenarişti americani de televiziune şi de cinema vor intra în grevă, a anunţat, luni, sindicatul lor, după eşecul negocierilor cu principalele studiouri şi platforme de streaming în contextul solicitării lor de creşteri a remuneraţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii Consiliului de Administraţie al puternicului sindicat al scenariştilor Writers Guild of America (WGA), „acţionând în virtutea autorităţii care le-a fost conferită de membrii lor, au votat în unanimitate în favoarea grevei care va intra în vigoare după miezul nopţii”, se arată pe contul de Twitter al WGA. 

Această mişcare socială va avea ca rezultat întreruperea imediată a emisiunilor de succes, cum ar fi cele de tip „late night”, şi întârzieri semnificative pentru serialele de televiziune şi filmele programate pentru lansare în acest an.

„Nu am ajuns la un acord cu studiourile şi radiodifuzorii. Vom intra în grevă după ce contractul expiră la miezul nopţii de luni (07.00 GMT), a declarat sindicatul scriitorilor, Writers Guild of America (WGA), într-un e-mail către membrii săi şi obţinut de AFP.

Răspunsurile studiourilor la solicitări au fost „total inadecvate, având în vedere criza existenţială cu care se confruntă scenariştii”, a spus WGA.

Până luni seara, marile studiouri şi platforme, inclusiv Disney şi Netflix, reprezentate de Alianţa Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), au anunţat că discuţiile cu WGA „au fost încheiate fără un acord”. 

Ultima mişcare socială majoră de la Hollywood datează de la greva scenariştilor care a paralizat industria audiovizualului american în 2007-2008. O dispută de 100 de zile care a costat industria două miliarde de dolari.

Această grevă ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru industria americană de divertisment.

Scenarierii cer salarii mai mari, garanţii minime pentru un loc de muncă stabil şi un procent mai mare din profiturile generate de streaming.

La rândul lor, studiourile susţin că trebuie să reducă costurile din cauza presiunilor economice.

Scenariştii spun că se luptă să-şi câştige existenţa din meseria lor, cu salariile care stagnează sau chiar scad din cauza inflaţiei, în timp ce angajatorii lor fac profituri şi măresc salariile directorilor.

AMPTP a susţinut că a prezentat o „propunere cuprinzătoare” care include o creştere a remuneraţiei scenariştilor, dar că nu este pregătită să îmbunătăţească această ofertă, având în vedere amploarea celorlalte solicitări”. Unul dintre principalele puncte de dezacord.

Modul în care scenariştii sunt plătiţi pentru serialele de pe platformele de streaming, care rămân adesea pentru vizionare ani de zile după ce au fost scrise, este, de asemenea, o chestiune de dispută.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.