„Himera”/ „La Chimera”, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice şi iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie, distribuită de Independenţa Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nominalizat la Palme d’Or, Cannes 2023, şi numit de Scene Now drept „capodoperă a realismului magic”, filmul semnat de Alice Rohrwacher, recunoscută pentru fabulele şi basmele evocate în producţiile sale, este o poveste despre amintiri, legături şi frumuseţea tragică a trecutului şi prezentului. În distribuţie se regăsesc: Josh O'Connor, Isabella Rossellini şi Alba Rohrwacher.

Plasată în anii ‘80, povestea îl urmăreşte pe Arthur, care se întoarce într-un mic sat de pe litoralul Mării Tireniane. Este vânător de relicve etrusce, activitate ilegală pe care o practică alături de un grup de bandiţi veseli. Arthur are un dar: poate localiza golul mormintelor etrusce. Un gol care i-a lăsat amintirea iubirii pierdute, Beniamina…

Într-un interviu oferit publicaţiei Vogue, regizoarea Alice Rohrwacher a dezvăluit că inspiraţia pentru acest film a venit din propria sa experienţă de viaţă, având în vedere copilăria petrecută în Etruria, o regiune din centrul Italiei, locuită cândva de etrusci, bogată în morminte antice şi artefacte.

„Filmele vin întotdeauna de departe - deseori au o lungă perioadă de incubaţie şi apoi înfloresc când simt ele nevoia. Am adunat aceste poveşti de-a lungul unei lungi perioade de timp. Dar întotdeauna am fost pasionată de arheologie. Am o licenţă în acest domeniu şi mereu am avut o fascinaţie pentru munca arheologilor. A face un film este destul de asemănător cu ceea ce face un arheolog, pentru că reuşesc să vadă o poveste în locuri în care alţii văd doar o grămadă de pietre. Ei reuşesc să recompună o poveste, împletind-o din bucăţi minuscule abandonate pe care le găsesc”, spune Alice Rohrwacher.

„Himera” aduce împreună trei formate de film - 35mm, Super 16mm şi 16mm - pentru a evoca o prezenţă umană asemănătoare descoperirii amprentelor digitale pe un vas antic. Această alegere deliberată adaugă textură filmului, a cărui imagine o semnează Hélène Louvart, care a mai colaborat cu Rohrwacher la scurtmetrajul „Le pupille”, şi este totodată un omagiu adus istoriei cinematografiei, dar şi o oportunitate pentru publicul tânăr de a descoperi aceste formate laolaltă.

Programul „Himera” în cinematografe: hwww.independentafilm.ro/project/la-chimera/

„Himera” este distribuit în România de Independenţa Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.