Hans Rosling, un profesor suedez de sănătate globală şi un cunoscut formator public, a murit marţi la vârsta de 68 de ani din cauza unui cancer, au anunţat reprezentanţii Fundaţiei Gapminder, citaţi de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Hans Rosling a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2016 şi a murit într-o clinică din Uppsala din Suedia. 

Era renumit pentru prezentările sale live, care foloseau date şi animaţii pentru a explica diverse tendinţe şi dezvoltări globale într-o manieră atrăgătoare şi mai uşor de înţeles de către spectatori. 

Colegii lui cofondatori ai Fundaţiei Gapminder au spus că vor continua să lupte pentru ”visul lui pentru o vedere globală a lumii bazată pe fapte”.

Hans Rosling a fost profesor de sănătate globală la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia, de unde a decis să plece în 2007 pentru a se dedica fundaţiei Gapminder, ce permite utilizatorilor să îşi creeze propriile vizualizări de date.

Profesorul suedez a înfiinţat Fundaţia Gapminder în colaborare cu fiul său, Ola Rosling, şi cu nora sa, Anna Ronlund, în 2005.

Hans Rosling a devenit celebru după un discurs pe care l-a rostit la o conferinţă TED (Technology, Entertainment, Design) din 2006, intitulată ”Cele mai bune statistici pe care nu le-aţi văzut niciodată”, ce a generat milioane de vizualizări pe internet.

Folosind grafice animate cu bule, pentru a arăta modul în care ţările în curs de dezvoltare încep să prindă din urmă ţările din Occident, prin prisma indicatorilor de dezvoltare, profesorul suedez a făcut o prezentare în stilul unui comentator sportiv. 

Hans Rosling a susţinut o altă prezentare celebră, intitulată ”Don't Panic: The Truth About Population”, la BBC 2, în 2013, ce a inclus o demonstraţie a modului în care studenţii absolvenţi din Marea Britanie sunt depăşiţi de cimpanzei într-un test de cunoştinţe despre ţările în dezvoltare.

Savantului suedez îi plăcea să demonteze miturile despre ”lumea care se schimbă”, inclusiv cele despre frica generată de o suprapopulare masivă a planetei din cauza scăderii mortalităţii infantile.

”Faptele pot să corecteze ignoranţa globală despre realitatea lumii”, despre care profesorul suedez spunea că ”nu a fost niciodată atât de mai puţin proastă ca acum”.

Hans Rosling a fost inclus pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume alcătuită în 2012 de revista Time şi a consiliat numeroşi lideri ai unor fundaţii de caritate, manageri ai unor companii din domeniul tehnologiei şi politicieni de marcă, precum fostul vicepreşedinte american Al Gore. 

Moartea lui a fost deplânsă pe reţelele de socializare de personalităţi ale lumii, precum Daniel Ek (fondatorul platformei Spotify), fostul prim-ministru suedez Carl Bildt, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi antreprenorul şi filantropul Bill Gates, confondator al companiei Microsoft.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.