Gawker Media, o platformă media specializată în publicarea de ştiri şi materiale video legate de scandalurile şi controversele din industria de divertisment, a cerut să fie plasată sub incidenţa legii falimentului, vineri, după ce a pierdut un proces de 140 de milioane de dolari, în urma publicării unei înregistrări cu conţinut sexual în care apare fostul luptător profesionist american Hulk Hogan, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Site-ul Gawker, înfiinţat de jurnalistul britanic Nick Denton în 2002, a cerut plasarea sub indicenţa capitolului 11 din legea falimentului, vineri. Hulk Hogan, al cărui nume real este Terry Bollea, a fost desemnat cel mai important creditor al companiei.

Potrivit presei americane, site-ul Gawker va fi scos la vânzare, cu un preţ de pornire de 100 de milioane de dolari, după ce apelul reprezentanţilor săi, care solicitau un nou proces, a fost respins în luna mai. 

De asemenea, compania trebuie să plătească o primă rată de 50 de milioane de dolari reprezentând daune provocate imaginii lui Hulk Hogan. 

În martie, un juriu din Florida i-a acordat lui Hulk Hogan daune de 115 milioane de dolari - cu 15 milioane peste suma de 100 de milioane solicitată de fostul luptător profesionist -, pentru încălcarea vieţii private a acestuia, prin publicarea pe site-ul Gawker a unei înregistrări video ce îl prezintă pe fostul sportiv american în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu soţia unui prieten. Un alt juriu i-a atribuit ulterior celebrului sportiv american daune suplimentare de 25 de milioane de dolari. 

Luna trecută, presa americană a dezvăluit că Peter Thiel, un miliardar şi antreprenor în industria high-tech a plătit cheltuielile de judecată ale lui Hulk Hogan, în încercarea sa de a închide Gawker, cu care se află în ”război” din 2007, după ce site-ul a publicat un articol cu titlul următor: ”Peter Thiel este gay, oameni buni!”.

Peter Thiel, cofondator al serviciului de plăţi online PayPal şi unul dintre primii investitori ai reţelei de socializare Facebook, a dezvăluit că a finanţat în secret o echipă de avocaţi cu misiunea de a identifica ”victimele” site-ului Gawker şi de a finanţa procesele acestora cu site-ul în cauză. Peter Thiel spoune că a achitat cheltuielile de judecată ale lui Hulk Hogan, evaluate la aproximativ 10 milioane de dolari. 

”Aici e vorba mai puţin de răzbunare şi mai mult de o acţiune de descurajare”, a declarat Peter Thiel pentru The New York Times. ”Am văzut cum Gawker a implementat în premieră un sistem de atragere a atenţiei, unic şi incredibil de dăutănător, prin intimidarea unor persoane, chiar şi atunci când nu exista niciun interes al publicului faţă de ele. Am considerat că merită să lupt împotriva acestor lucruri”, a adăugat el.

Peter Thiel a mai spus că acest proces a fost ”cel mai filantropic lucru” pe care l-a făcut vreodată şi a promis că va finanţa alte procese viitoare ce vor fi deschise de alte persoane ale căror vieţi au fost distruse de Gawker. 

Nick Denton, fondatorul Gawker, care este şi el gay, a spus că va continua să lupte pentru ca Peter Thiel să nu reuşească să îi facă să tacă pe jurnaliştii de la Gawker. ”Chiar şi cu miliardele sale, Thiel nu îi va reduce la tăcere pe jurnaliştii noştri. Site-urile noastre vor progresa - sub un nou patronat - şi noi vom avcea câştig de cauză în tribunal”. 

Compania Gawker Media, care deţine şi site-urile Jezebel şi Gizmodo, va fi scoasă la licitaţie, iar preţul de pornire va fi de 100 de milioane de dolari, graţie interesului exprimat de publisherul digital Ziff Davis LLC. 

Ziff Davis LLC deţine mai multe publicaţii dedicate industriei high-tech şi jocurilor video, inclusiv PC Magazine şi IGN.

Capitolul 11 din legea falimentului permite companiilor ”să îşi reorganizeze” divizia de afaceri, potrivit Securities and Echange Commission. Acest fapt înseamnă că firma în cauză va continua să funcţioneze şi să îşi plătească angajaţii, dar toate deciziile importante trebuie să fie aprobate de Tribunalul falimentului. Plasarea sub incidenţa legii falimentului ”îngheaţă” toate solicitările creditorilor - inclusiv cele formulate de Hulk Hogan. 

În documentele depuse în instanţă, activele Gawker au fost estimate între 50 milioane şi 100 de milioane de dolari, în timp ce datoriile companiei au fost estimate între 100 de milioane şi 500 de milioane de dolari.

Nick Denton continuă să deţină pachetul majoritar al companiei, evaluată la un moment dat la 400 de milioane de dolari, însă a vândut un pachet minoritar de acţiuni companiei de investiţii Columbus Nova Technology Partners, pentru a-şi spori capitalul financiar, înainte de procesul cu Hulk Hogan. Gawker a înregistrat un profit de 6,5 milioane de dolari şi vânzări totale de 45 de milioane de dolari în 2014. 

Compania Gawker a început să funcţioneze în apartamentul pe care Nick Denton îl deţinea în cartierul newyorkez Soho, cu misiunea declarată de a ”expune” vieţile celebrităţilor şi ale elitelor din industria media. Site-ul a devenit foarte popular extrem de repede datorită tonului sarcastic din articolele sale şi aversiunii faţă de campaniile de PR ale unor celebrităţi.

Gawker are aproximativ 300 de angajaţi şi a crescut considerabil în ultimii ani, trecând de la publicarea unor simple bârfe la publicarea în regim de Breaking News a unor informaţii importante, precum evenimentele din scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton şi dependenţa de cocaină a lui Rob Ford, fostul primar al oraşului Toronto.

Terrence "Terry" Gene Bollea, născut pe 11 august 1953, este un actor şi fost campion de wrestling cunoscut sub numele de Hulk Hogan. În prezent, starul american lucrează pentru Total Nonstop Action Wrestling (TNA), unde ocupă poziţia de manager gereral al ”Impact Wrestling”, un program difuzat în fiecare joi seară de postul Spike TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.