Marlon Brando, Leonardo DiCaprio, Patricia Arquette şi Michael Moore se numără printre cei care, de-a lungul anilor, la gala premiilor Oscar, şi-au dedicat discursurile unei cauze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte ca activismul politic să stârnească ovaţii şi aplauze, multe dintre discursurile angajate în diverse cauze ţinute de staruri pe scena galei Oscar - precum cel al lui Michael Moore împotriva lui George Bush, şi cel transmis de Marlon Brando, pentru susţinerea cauzei amerindienilor - au fost huiduite.

Încrezător că va câştiga premiul pentru interpretarea din „Naşul/ The Godfather”, în 1973, actorul Marlon Brando, absent la gală, a transmis discursul de neacceptare prin Sacheen Littlefeather, o reprezentantă a nativilor americani. Tânăra Apache a fost huiduită pe scenă, după ce a spus că Brando nu poate accepta premiul pentru „cel mai bun actor” din cauza felului în care amerindienii sunt trataţi în industria de film şi de televiziune.

Vanessa Redgrave, laureată în 1978 pentru cel mai bun rol secundar, a vorbit despre antisemitism, mulţumind membrilor Academiei americane de film că „nu s-au lăsat intimidaţi de ameninţările unui mic grup de sionişti huligani”. Actriţa a fost premiată pentru rolul activistei anti-naziste din „Julia”, iar cu o seară înainte de ceremonie Jewish Defense League criticase documentarul ei de televiziune „The Palestinian”, potrivit The Hollywood Reporter. Discursul ei a fost, în parte, aplaudat şi hulit.

Actorul Richard Gere a prezentat în 1993 nomianlizaţii categoriei „Best art direction”. Înainte de anunţarea câştigătorului, el a vorbit despre drepturile omului încălcate de China în ceea ce priveşte Tibetul.

În acelaşi an, Susan Sarandon a adus pe scena galei problema haitienilor seropozitivi care nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Statelor Unite. Împreună cu soţul ei de la acea vreme, Tim Robbins, ea a solicitat oficialilor de la Washington „să recunoască faptul că HIV nu este o crimă şi să permită intrarea acestor oameni în SUA”.

Furios, Gil Cates, producătorul galei, a spus că discursurile cu tentă politică au fost „de prost gust şi necinstite” şi a promis că Richard Gere, Susan Sarandon şi Tim Robbins vor primi interdicţia de a mai participa la transmisiunile galei.

Zece ani mai târziu, regizorul Michael Moore câştiga Osarul pentru documentarul „Bowling for Columbine”. În discursul de acceptare, Moore l-a criticat pe George W. Bush: „Trăim într-o perioadă în care avem rezultate electorale imaginare care dau un preşedinte imaginar. Trăim într-o perioadă în care un bărbat ne trimite la război pentru motive fictive”. Cei prezenţi l-au huiduit pe Moore, care a continuat înainte de a părăsi scena: „Ruşine, domnule Bush, ruşine!”.

În 2009, Dustin Lance Black a câştigat trofeul la categoria „cel mai bun scenariu original” pentru filmul „Milk” şi a vorbit despre drepturile comunităţii gay, iar un an mai târziu, Louie Psihoyos şi Fisher Stevens, premiaţi pentru documentarul „The Cove” au atras atenţia asupra situaţiei delfinilor.

John Legend şi Common, câştigători în 2014 la categoria „cel mai bun cântec” pentru „Glory” din filmul „Selma” au vorbit despre egalitate şi situaţia afro-americanilor din Statele Unite.

Actriţa Patricia Arquette, în 2015, a vorbit despre egalitatea dintre femei şi bărbaţi, despre salarii similare şi drepturile femeilor. Laureată cu trofeul categoriei „cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru filmul „Boyhood”, ea a fost aplaudată la scenă deschisă.

Cel mai recent, în 2016, Leonardo DiCaprio - premiat pentru rolul principal din „The Revenant” - a vorbit în discursul său de acceptare a trofeului despre schimbările climatice şi a îndemnat la o luptă comună şi la luarea în serios a acestor schimbări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.