Lumea cinematografiei spaniole i-a adus, sâmbătă, un omagiu regizorului Carlos Saura, care a murit vineri la vârsta de 91 de ani, în cadrul ceremoniei Goya, echivalentul spaniol al premiilor Oscar. Carlos Saura a fost „unul dintre cei mai prolifici şi fundamentali realizatori de film din istoria cinematografiei spaniole”, au declarat organizatorii în deschiderea galei care are loc anul acesta la Sevilla, sudul Spaniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un Goya onorific a fost înmânat celor doi copii ai regizorului, precum şi soţiei acestuia, actriţa Eulalia Ramon, care a citit un mesaj al lui Carlos Saura, prin care mulţumeşte „tuturor celor care l-au „însoţit” în această lucrare minunată care este filmul". 

Decedat vineri la domiciliul său din regiunea Madrid, Carlos Saura, autor a cincizeci de filme, printre care „Cria cuervos” în 1975, ar fi trebuit să primească acest premiu în persoană, răsplătindu-i întreaga carieră.

Născut la 4 ianuarie 1932 la Huesca (Aragon, nord) într-o familie de artişti, Carlos Saura este considerat unul dintre realizatorii de film de bază în istoria cinematografiei spaniole, alături de Luis Buñuel şi Pedro Almodovar.

Regizor prolific, a primit mai multe premii internaţionale de-a lungul carierei sale de 65 de ani, inclusiv un Urs de Argint în 1966 la Berlin pentru „The Hunt” şi un premiu al juriului la Cannes în 1974 pentru „La cousine Angélique”.

Cel mai recent film al său, „Las paredes hablan”, a fost lansat la începutul lunii februarie în Spania, „dovada activităţii sale neobosite şi a dragostei pentru profesia sa până în ultimele sale momente”, potrivit Academiei Spaniole de Film.

Pentru cea de-a 37-a ediţie, ceremonia Goya a onorat-o şi pe actriţa franceză Juliette Binoche, care a primit sâmbătă seara un premiu internaţional care îi recompensează „traiectoria ei cinematografică extraordinară”.

Cea de-a 37-a ediţie a premiilor Goya încununează un an prosper pentru cinematograful spaniol, în special recompensat cu un Urs de Aur la Berlin pentru „Alcarras”, al doilea film al regizoarei Carla Simon, în vârstă de 37 de ani.

Pe lângă „Alcarras", unul dintre favoriţii ceremoniei din acest an este „As Bestas” al regizorului Rodrigo Sorogoyen, o figură în ascensiune în cinematografia spaniolă, văzut deja de 700.000 de spectatori şi nominalizat de 17 ori.

Acest film, interpretat în primul rând de actorii francezi Marina Foïs şi Denis Ménochet, spune povestea unui cuplu care s-a îndrăgostit de un colţ al Galiţiei, în nord-vestul Spaniei, a cărui instalare stârneşte ostilitata vecinilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.