Lungmetrajele "Sieranevada", de Cristi Puiu, "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, "Câini", de Bogdan Mirică, şi scurtmetrajul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, sunt producţiile româneşti care au rămas în cursa pentru câştigarea unor trofee la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, a cărei gală de închidere are loc duminică, de la ora 20.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bacalaureat", de Cristian Mungiu, şi "Sieranevada", de Cristi Puiu, participă în competiţia oficială a festivalului, în timp ce lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, ”Câini”, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard. Premiile secţiunii Un Certain Regard au fost atribuite, sâmbătă seară, însă pelicula regizată de Bogdan Mirică a rămas în cursa pentru câştigarea premiului Camera d'Or.

"Sieranevada", de Cristi Puiu, a avut premiera la Cannes pe 12 mai, în prima zi de proiecţii a festivalului, iar lungmetrajul - primul al cineastului care intră în Competiţie - a generat în presa internaţională un spectru foarte larg de reacţii, fiind în general elogiat şi apreciat, dar şi ironizat şi criticat de anumite publicaţii, care s-au declarat agasate de ”manierismul” peliculei.

”Sieranevada”, de Cristi Puiu
”Sieranevada”, de Cristi Puiu

Pelicula ”Bacalaureat” a lui Cristian Mungiu, care a avut premiera mondială pe 19 mai, i-a entuziasmat pe criticii de film prezenţi pe Croazetă, în special pe cei din Franţa, care anticipează un al doilea trofeu Palme d'Or pentru cineastul român şi un posibil premiu de interpretare masculină pentru actorul Adrian Titieni, protagonistul peliculei.

”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu
”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu

Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan, Sean Penn şi fraţii Dardenne.

Premiera filmului lui Bogdan Mirică a avut loc pe 15 mai, acesta fiind realizat în colaborare cu Fundaţia GAN pentru Cinema, care acordă în fiecare an premiul Un Certain Regard.

”Câini”, de Bogdan Mirică
”Câini”, de Bogdan Mirică

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică a primit cronici elogioase în presa internaţională, în special în revista Variety, potrivit căreia filmul este ”un fel de «No Country for Old Men» reimaginat de Noul Val din România” şi ”o combinaţie austeră” între filme regizate de fraţii Coen şi Nuri Bilge Ceylan. Pelicula, recompensată cu premiul Federaţiei Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI), este singura producţie românească în cursa pentru trofeul Camera d’Or.

Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, cu Alexandru Suciu şi Elias Ferkin, a fost inclus în competiţia oficială dedicată scurtmetrajelor şi a beneficiat de critici pozitive din partea jurnaliştilor.

Competiţia scurtmetrajelor din 2016 este alcătuită din 10 filme de ficţiune, care provin în principal din Europa şi America Latină. Asia şi Africa au fiecare un reprezentant.

În acest an, comitetul de selecţie a primit 5.008 de propuneri - cu 458 mai multe faţă de ediţia din 2015.

Premiul este acordat de juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje, din care face parte şi regizorul Radu Muntean.

Prezenţe româneşti se înregistrează şi în alte programe desfăşurate la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14 - 17 mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian a participat la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

În cadrul Marché du Film au fost proiectate opt filme: ”Varză, cartofi şi alţi demoni” în regia lui Şerban Georgescu, ”Dublu” de Catrinel Dănăiaţă, ”Aniversarea”, în regia lui Dan Chişu, ”La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, ”Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu, ”Box”, regizat de Florin Şerban, ”Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, şi ”Minte-mă frumos în Centrul Vechi”, regizat de Iura Luncaşu.

De asemenea, două coproducţii cu participare românească au fost prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, căreia criticii îi dau cele mai mari şanse de a câştiga Palme d’Or şi care a fost premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI), şi în secţiunea Semaine de la Critique, filmul ”Albüm” (Turcia-Franţa-România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer) a fost deja recompensat cu premiul Révélation France 4.

În plus, în secţiunea Cinéfondation, a fost selectat şi scurtmetrajul ”Toate râurile curg în mare”, de Alexandru Badea. Vineri, pelicula israeliană ”Anna”, regizată de Or Sinai, a câştigat trofeul secţiunii.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se încheie duminică. Gala va fi transmisă de Canal +.

Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineastul australian George Miller.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.