Membrele unui grup muzical feminin din Coreea de Sud au prezentat într-un videoclip obsesia pe care această ţară o are faţă de frumuseţea fizică obţinută cu ajutorul bisturiului în timpul operaţiilor estetice, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a arăta cât mai bine în videoclipul ”Becoming Prettier (After)”, ce a fost lansat oficial joi, cele patru membre ale grupului SixBomb, un obscur grup de K-pop (muzică pop sud-coreeană, n.r.), care îşi doreau ochi mai rotunzi, chipuri mai fine şi sâni mai mari, au suportat operaţii chirurgicale în cascadă.

Într-o serie de înregistrări video, cele patru tinere cântăreţe sunt prezentate când se îndreptau spre clinică, pe paturile de operaţie şi, apoi, în timp ce se antrenau dansând, cu pansamente aplicate pe chipuri şi ochii ascunşi în spatele unor ochelari de soare cu lentile complet opace.

 ”Toată lumea mă urmează, oamenii ştiu că sunt drăguţă”, cântă cele patru tinere, în coreeană, în piesa ”Becoming Prettier (After)”, un single electro-dance care aminteşte de cântecul ”Gangnam Style” interpretat de Psy.

Cântecul tinerelor sud-coreene pare antiteza perfectă faţă de ”Born this way”, interpretat de Lady Gaga, în care artista americană afirmă că este ”frumoasă în felul ei, pentru că Dumnezeu nu face erori”.

Single-ul grupului SixBomb se adresează unei societăţi ultracompetitive, obsedată de a aspectul fizic. După părerea sud-coreenilor, frumuseţea fizică poate să îi ajute pe oameni să urce pe scara socială. Numeroase anunţuri de angajare impun candidaţilor să aibă ”un aspect frumos” şi să trimită în mod obligatoriu o fotografie ataşată CV-ului.

Coreea de Sud are o populaţie de 50 de milioane de locuitori şi ocupă locul al treilea în topul mondial al chirurgiei estetice. Aproximativ 1,3 milioane de operaţii plastice sunt efectuate în această ţară în fiecare an.

Reclame care laudă meritele chirurgiei estetice, cu fotografii de tipul ”Înainte şi după”, sunt omniprezente pe străzi, în staţiile de metrou şi în toaletele publice. Ele le îndeamnă pe femei ”să îşi schimbe viaţa”, folosind următorul argument: ”Toată lumea face asta, cu excepţia ta”.

Operaţii la vedere

Dain, solista principală din grupul SixBomb, a suportat operaţii pentru a-şi mări sânii şi pentru a-şi reduce pomeţii, pentru a avea un chip mai fin.

”Toate voiam să ne operăm pentru a fi mai drăguţe. Ne-am spus: «De ce nu am compune un cântec, în loc să încercăm să ne ascundem?»”, a dezvăluit ea pentru AFP. ”În orice caz, oamenii vor remarca schimbările noastre. Aşadar, am vrut să fim sincere în legătură cu realitatea, cu faptul că multe femei vor să fie drăguţe”.

Grupul SixBomb, înfiinţat în 2012, a lansat deja cinci albume de studio. Însă artistele care compun acest grup sunt departe de ”Panteonul” marilor vedete. Şi, într-o piaţă obsedată de tinereţe, timpul le presează deja pe cele patru cântăreţe, care au ajuns deja fiecare în jurul vârstei de 25 de ani.

Managerul lor a finanţat operaţiile estetice, realizate cu aproximativ 100 de milioane de woni (82.000 de euro). Tinerele ”au suportat aproape toate tipurile de operaţii care se fac în zilele noastre la nivelul feţei”, dar şi implanturi mamare, a spus managerul Kim Il-Woong.

”N-am comis nicio crimă. Singura noastră crimă este aceea că vorbim atât de sincer”, a adăugat el, explicând faptul că numeroase celebrităţi fac operaţii estetice ”fără să iasă apoi din dulap”.

Stilul muzical K-pop, care a cucerit o mare parte din Asia, s-a răspânjdit dincolo de graniţele acestui continent graţie ”valului coreean” şi grupurilor sale de tinere fete, extrem de populare, cu o frumuseţe considerată perfectă, care execută pe scenă coregrafii complicate, cu o precizie aproape militară.

Cele mai multe dintre trupe sunt controlate strict de echipele lor manageriale, care le spun ce să cânte, ce să mănânce - pentru a-şi conserva o subţirime extremă a siluetei - şi ce operaţii estetice trebuie să facă.

Frumuseţea sacralizată

Popularitatea însăşi a acestor grupuri de K-pop alimentează industria chirurgiei estetice. Numeroşi admiratori, inclusiv din străinătate şi în special chinezii, acceptă bisturiul pentru a semăna cu idolii lor din Coreea de Sud.

O importantă clinică medicală din Seul a confirmat că membrele grupului SixBomb au suportat intervenţii multiple în cascadă şi că toate acele operaţii au fost realizate ”mai sus de talie”. Niciuna dintre artiste nu a fost obligată să se opereze, deşi interpreta rap Soa a spus că s-a gândit îndelung înainte să suporte o intervenţie la nivelul pleoapelor, pentru a oferi ochilor un aspect ”mai mare şi mai rotund”.

”Eram cu adevărat mulţumită de ochii mei originali, aşadar a trebuit să mă gândesc de două ori înainte să particip la acest concept”, a spus Soa.

Noul clip al trupei SixBomb a generat numeroase controverse şi comentarii pe internet. ”Înţeleg că aveaţi neapărată nevoie de publicitate, dar aveaţi cu adevărat nevoie să mergeţi atât de departe?”, a întrebat un internaut. ”E de-a dreptul ciudat”, a scris un altul.

Acest scandal reprezintă o ilustrare perfectă a ”culturii chirurgiei estetice”, pregnantă într-o societate care ocupă ultimul loc în privinţa egalităţii dintre sexe în clasamentele OCDE, spune Jung Seul-Ah, care lucrează la departamentul de monitorizare a presei din cadrul asociaţiei activiste Korea Womenlink.

Aspectul fizic joacă un rol esenţial pentru ”supravieţuirea socială” a femeilor sud-coreene şi pentru perspectivele lor de angajare, a subliniat ea. ”Chirurgia estetică este primordială pentru numeroase femei care nu sunt considerate suficient de drăguţe. Este o necesitate absolută pentru vedetele feminine, al cărui aspect fizic, un veritabil capital, este venerat şi consumat”.

Dain, vedeta grupului SixBomb, nu este deloc afectată de aceste lucruri: ”Îmi ador noul chip şi sunt mândră că arăt atât de drăguţă când apar la televiziune. Şi prea puţin contează dacă reacţiile spectatorilor sunt bune sau rele, din moment ce proiectul a atras atenţia publicului”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.