Cel mai nou film semnat de Gabriel de Achim, „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, va putea fi văzut din 1 iulie, în premieră, în cinematografe, imediat după proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectatorii din Cluj vor fi astfel primii ce vor putea urmări filmul pe un ecran de cinema, joi, 23 iunie, de la ora 15:45 la Cercul Militar şi vineri, 24 iunie, ora 12:30, la Cinema Victoria.

„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric/ Snowing Darkness” relatează întâmplările prin care trece Teo, un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui regizor care pune în scenă o piesă de teatru despre drama pe care o trăieşte după moartea fetiţei lui, în urma unei boli incurabile. Pe măsură ce înaintează, povestea compusă din cinci variante de lucru, în care singurele personaje constante sunt el, soţia şi fetiţa lor, scoate la suprafaţă episoade incerte, la limita dintre viaţă şi ficţiune, accentuând dilemele. Frământările apar la fiecare secvenţă din viaţa camuflată fie în piesa de teatru, fie în filmul care pare să nu aibă început şi sfârşit ori în detaliile cotidiene care uneori o fac când ambiguă, când comic-absurdă, când insuportabilă.

„Mă bucur că filmul poate fi văzut, în sfârşit, în cinema. Şi cu atât mai mult cu cât premiera naţională o să fie la Cluj, la TIFF, un loc foarte special pentru filmele româneşti şi nu numai. Şi chiar dacă filmele mele par a fi din ce în ce mai depresive, nu vă lăsaţi păcăliţi - sunt fericit că încă le mai pot face! Sunt atât de bucuros că apare în cinematografe încât am să vi-l şi povestesc pe scurt, chiar dacă risc un spoiler major, poate nu ajungeţi, totuşi, la premieră: <S-a întâmplat ceva. Luna a luminat camera. Dumnezeu o ştia>”, a afirmat Gabriel de Achim care îl citează pe Tomas Tranströmer.

Filmul produs de Mandragora este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru: „Ultima zi”, lansat în 2016 şi „Visul lui Adalbert” în 2011, dar şi pentru îndrăgitul serial de televiziune „Las Fierbinţi”.

Din distribuţe fac parte actorii: Bogdan Dumitrache, Anca Androne, Luiza Gherghinescu, Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos şi Silvana Mihai iar scenariul este semnat de Gabriel de Achim şi Cosmin Manolache. Adrian Iurchevici este directorul de imagine, muzica originală a filmului a fost compusă de Vlaicu Golcea,  iar producătorii filmului sunt Anca Puiu şi Smaranda Zărnoianu.

Filmul a avut premiera mondială în selecţia competiţională Rebels With A Cause din cadrul celei de-a 25-a ediţie a PÖFF - Tallinn Black Nights Film Festival 2021 şi este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara şi al Societăţii Române de Televiziune.

„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” este produs de Mandragora şi distribuit în România de Iadasarecasa şi va putea fi văzut de spectatorii din întreaga ţară din 1 iulie în cinematografe.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.