Filmul columbian „Monos”, regizat de Alejandro Landes, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fabula tribală a impresionat juriul cu o poveste despre supravieţuire, putere şi anarhie, şi a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro.

Din juriul competiţiei oficiale au făcut parte, anul acesta, regizorii Denis Côté şi Constantin Popescu, producătorii Mike Goodridge şi Anita Juka, alături de Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin. Aceştia i-au acordat Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, cineastei May el-Toukhy, „pentru maniera încrezătoare, matură şi sofisticată în care a regizat filmul «Dama de cupă/ Queen of Hearts»”.

Pentru rolul din filmul „Alb cât vezi cu ochii/ A White, White Day”, actorul islandez Ingvar E. Sigurdsson, premiat recent la Cannes, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab.

Comedia romantică „Un om fidel/ A Faithful Man”, regizată de Louis Garrel, a impresionat cu „distribuţia foarte bine gândită şi scenariul fermecător” şi a fost distinsă cu Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO.

„Am făcut un experiment. Cred că ne-a reuşit. Am încercat să strâng laolaltă 12 filme care nu fac politică, ci fac cinema. Vorbesc despre relaţii, vorbesc despre noi. Sunt filme foarte intime”, a subliniat directorul artistic Mihai Chirilov în prezentarea filmelor incluse în competiţia oficială la ediţia cu numărul 18. El le-a mulţumit regizorilor care au fost prezenţi la Cluj-Napoca în ultimele 10 zile, în fruntea listei aflându-se chiar cineastul Corneliu Porumboiu, care a acceptat să aducă „La Gomera” la TIFF, la câteva zile după premiera de la Cannes.

Gala a fost prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu. Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol, Pavel Bratoş, Dana Rogoz, Claudiu Mitcu şi Elvira Deatcu s-au numărat printre cei prezenţi la eveniment.

Spectacolul a debutat cu un scurt moment umoristic, prezentat de actorul Alex Bogdan, amfitrionul galei premiilor Gopo din ultimii ani, şi cu un solo al chitaristului şi compozitorului american Garry Lucas.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea tematică „Ora de religie”, a fost acordat filmului „Cler/ Clergy”, regizat de Wojciech Smarzowski, „pentru modul ingenios în care îi prezintă pe preoţi atât ca agresori, cât şi ca victime’’. Juraţii au apreciat faptul că ,,interpretările excepţionale, imaginea şi umorul negru vicios accentuează singurătatea personajelor în rătăcirea lor, fără a le transforma, totuşi, în caricaturi”.

Favoritul publicului a fost drama germană „Copilul-problemă/ System Crasher”, regizată de Nora Fingscheidt. La sfârşitul acestui an, filmul va intra în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

Unul din cei mai importanţi şi prolifici creatori de costume de film din România, Oana Păunescu a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră. „Acum 34 de ani, când debutam în filmul românesc, eram unul dintre cei mai tineri pictori de costume. Şi cred că astăzi sunt printre cei mai tineri designeri care primesc o distincţie atât de importantă”, a subliniat artista.

Prezentat de Cătălin Ştefănescu ca fiind „actorul român cu cel mai consistent succes internaţional”, Marcel Iureş a primit, în aplauzele publicului, Premiul de Excelenţă. „Toate nebuniile pe care le-am avut la 28 de ani le-am trăit aici. O parte dintre moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraş şi acestui public”, a spus actorul, emoţionat, pe scena teatrului unde a şi debutat în urmă cu patru decenii.

„O remarcabilă radiografie a dinamicii mentale şi fizice a torturii”, filmul „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (servicii de post-producţie) oferit de Cinelabs România.

„Monştri.”, în regia lui Marius Olteanu, care a avut premiera anul acesta la Berlinală, a fost premiat pentru Debut, cu un trofeu în valoare de 1.000 de euro. Juriul a spus că filmul este „realizat cu atâta siguranţă, inteligenţă şi măiestrie încât este greu de crezut că reprezintă un debut”.

O menţiune specială în competiţia Zilele Filmului Românesc, „Timebox”, de Nora Agapi, s-a remarcat prin ilustrarea unui „portret documentar minunat, trist şi onest a unei vieţi complete ce se destramă treptat”.

„Moromeţii 2”, de Stere Gulea, a primit cele mai multe stele din partea cinefililor în această ediţie pentru un film romanesc şi a fost recompensat cu Premiul Publicului, în valoare de 1500 Euro, oferit de Dacin Sara.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi servicii echipament, cameră, electrică şi grip, în valoare de 5000 euro, oferit de CutareFilm, i-a revenit filmului „Opinci”, regizat de Anton Groves şi Damian Groves. Juriul a acordat şi două Menţiuni Speciale în cadrul secţiunii - „Telefonul”, realizat de Anca Damian, şi „Celed”, în regia lui Anghel Damian.

„Roata/ La Noria”, de Carlos Baena, a fost recompensat cu premiul în valoare de 500 de euro, oferit de PMA, devenind cel mai bun film de scurtmetraj din secţiunea „Umbre”. O menţiune specială i-a fost acordată filmului „Corbii/ Corvidae”, regizat de Tom de Ville, „pentru realismul magic al universului pe care îl creează”.

Lina Vdovîi a fost desemnată la această ediţie marea câştigătoare a Bursei „Alex. Leo Şerban”. Premiul în valoare de 2500 euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab, va sprijini dezvoltarea proiectului de film documentar „Il Bel Canto”, realizat alături de regizorul Radu Ciorniciuc.

O menţiune specială, în valoare de 500 de euro, i-a fost oferită lui Iosif Prodan, pentru dezvoltarea proiectului editorial „Dokumentar.ro”. Menţiunea specială, în valoare de 1000 de euro, acordată unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un film lansat în anul 2018, i-a fost înmânat de Vlad Ivanov actorului Alex Bogdan, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în storie vom intra ca barbari’’ (r. Radu Jude).

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez, a fost acordat filmului „Trecut prin foc/ Sauver ou périr”, de Frédéric Tellier. Anunţul a fost făcut de Ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, invitată de onoare la eveniment.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, a fost acordat proiectului „Democracy work in progress”, de Mihály Schwechtje. O menţiune specială a fost acordată proiectului „Athlete”, regizat de Semih Gulen şi Mustafa Emin Buyukcoskun. Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului „Between Two Dawns”, în regia lui Selman Nacar. Un premiu în valoare de 5.000 de euro, oferit cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, a ajuns la Maksym Nakonechnyi, creatorul proiectului „Spas”.

Sub umbrela Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul CoCo Award a fost câştigat de proiectul „Carbon”, de Ion Borş, care va fi invitat să participe în Connecting Cottbus East West Co-production Market (Germania). Rezidenţa de 5 zile în Berlin, cu scopul dezvoltării scenariului de film, a fost oferită proiectului Océane, regizat de Eva Pervolovici, câştigătoarea premiului Villa kult Cultural Residency.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.