Lungmetraje regizate de actriţele Eva Longoria Bastón, Lena Dunham şi Amy Poehler se regăsesc în lineup-ul ediţiei de anul viitor a festivalului Sundance.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sundance Film Festival va avea loc în Park City, în format fizic, în perioada 20 - 30 ianuarie 2022. Filmele selectate vor fi prezentate în cinematografe, dar şi pe platforma digitală a festivalului.

Din program fac parte producţii semnate de cineaşti consacraţi, precum Michel Hazanavicius, Ramin Bahrani şi Lena Dunham, dar şi lungmetraje de debut, între care cel al actriţei Eva Longoria Bastón, şi ale altor cineaşti.

Formatul hibrid al festivalului va permite organizatorilor să limiteze numărul oamenilor care vor fi prezenţi în staţiunea din Utah unde are loc, dar şi să se adreseze unui public mai mare.

„Dimensiunea online a festivalului este ceva ce, după edţia de anul trecut, preţuim foarte mult”, a spus Tabitha Jackson, directoarea festivalului iniţiat de actorul şi regizorul Robert Redford. „Avem nevoie să atragem public divers, iar pentru noi ideea sustenabilităţii, a comunităţii şi grija sunt abordate prin dimensiunea online a festivalului. Oamenii nu trebuie să vină până aici pentru a participa. Nu trebuie să aibă un anumit statut socio-economic pentru a-şi permite să stea zece zile în Park City”, citează Variety.

Cât priveşte lineup-ul ediţiei din 2022, au fost selectate numeroase proiecte ofertante, precum „Finald Cut” al lui Hazanavicius, povestea echipei unei producţii cu buget restrâns care este atacată de zbombii, „2nd Chance”, documentar al lui Bahrani despre proprietarul unei pizzerii în faliment care a inventat vesta anti-glonţ, şi „Sharp Stick” al lui Dunham, povestea maturizării sexuale a unei tinere.

Mai mulţi actori deveniţi regizori îşi vor prezenta producţiile aici. Între ei se numără Jesse Eisenberg, care a regizat drama „When You Finnish Saving the World”, cu Julianne Moore în rol principal, şi Amy Poehler, cu documentarul „Lucy and Desi”, despre actriţa de comedie Lucille Ball.

După ce a devenit cunoscută graţie rolului din „Desperate Housewives”, Eva Longoria Bastón a regizat mai multe scurtmetraje şi episoade din seriale de televiziune, iar acum primul ei lungmetraj, documentarul „La guerra civil”, ce are în centru rivalitatea dintre pugiliştii Oscar De La Hoya şi Julio César Chávez care a dus la o diviziune culturală în Mexicul anilor 1990, va avea premiera în festival. 

În festival va fi prezentat şi documentarul în trei părţi „jeen-yuhs: A Kanye Trilogy”, despre rapperul Kanye West, achiziţionat de Netflix pentru 30 de milioane de dolari. Clarence “Coodie” Simmons şi Chike Ozah, doi dintre colaboratorii lui obişnuiţi, au regizat filmul.

Dintre cele 82 de filme incluse în lineup-ul ediţiei 2022, puţin mai mult de jumătate - 52% - sunt regizate de una sau mai multe femei, 1%  sunt regizate de persoane identificate ca nonbinare, 35% sunt regizate de persoane de culoare, iar 10%, de cineaşti indentificaţi ca LGBTQ+. Cei mai mulţi dintre cineaşti au ales să atragă atenţia, prin filmele lor, asupra dreptăţii sociale şi a problemelor de mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.