Heritage Film Festival aduce în prim plan, în perioada 10-12 noiembrie, proiecţii de filme de patrimoniu din România, Grecia, Lituania, Germania şi Polonia care ilustrează evoluţia cinematografiei europene. Intrarea la eveniment este liberă la HEI - House of European Institutes şi CRAFT - Centrul Regional de Afaceri Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Heritage Film Festival este parte integrantă din proiectul CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival, ce face parte din Programul cultural naţional Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Vineri, 10 noiembrie: Galerie 1 - HEI - House of European Institutes  (Strada Hector nr. 4)

19:00 - "Lotte Reiniger- Early work 1919-1930", animaţie, Germania, 78 min.
Una dintre cele mai aşteptate proiecţii este dedicată pionierului animaţiei cu siluete de hârtie, Lotte Reiniger. Această regizoare de film germană a fost cunoscută pentru creaţiile sale remarcabile, inclusiv cel mai vechi lungmetraj de animaţie care a supravieţuit, "Aventurile prinţului Achmed" (1926). Proiecţia va include şapte dintre cele mai reprezentative scurtmetraje ale sale realizate în perioada 1919-1930.


Sâmbătă, 11 noiembrie: CRAFT - Centrul Regional de Afaceri Timişoara, (Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 22)

10:00 - Centenar Ion Popescu Gopo - Program de scurtmetraje (1957 – 1985), România, animaţie, 77 min.
Festivalul marchează şi Centenarul Gopo printr-un calup de scurtmetraje rare semnate de unul dintre cei mai mari cineaşti români ai tuturor timpurilor – Ion Popescu Gopo, personalitate marcantă a cinematografiei româneşti şi fondatorul şcolii româneşti moderne de desen animat. Ion Popescu Gopo a fost unul dintre puţinii artişti români care au fost premiaţi la Festivalul de Film de la Cannes în secolul XX.
14:00 "Nunta de piatră", România, 1973, 81 min., regizori: Dan Piţa, Mircea Veroiu

Un alt film românesc prezentat în cadrul Heritage Film Festival este "Nunta de piatră". Filmul este o adaptare a operelor lui Ion Agârbiceanu, desfăşurându-se în decorul minelor de aur din Munţii Apuseni la începutul secolului al XX-lea. Acesta prezintă două naraţiuni distincte: una urmăreşte povestea unei văduve hotărâte să-şi salveze fiica bolnavă (regizată de Mircea Veroiu), iar cealaltă prezintă doi cântăreţi rătăcitori care răpesc o mireasă în ziua nunţii ei (regizată de Dan Piţa). Apreciat de critici pentru simplitatea sa şi puterea de povestire, Nunta de piatră a fost selecţionat pentru Festivalul de Film de la Cannes în categoria Semaine de la Critique în anul 1973.

16:00 - "Secvenţe", România, 1982, 81 min., regizor: Alexandru Tatos
Cel mai personal film realizat de Alexandru Tatos este şi cel mai important din cariera sa - Secvenţe - completează lista filmelor româneşti de la Heritage Film Festival. Filmul este alcătuit din trei episoade independente: "Telefonul", "Prospectie" şi "Patru palme", unite de prezenţa echipei de filmare şi de atmosfera specifică muncii depuse în realizarea unui film. Atât pe platoul de filmare, cât şi în afara lui, viaţa membrilor echipei de producţie se intersectează cu cea a personajelor din poveşti, evidenţiind similitudini şi discrepanţe în acelaşi timp.

18:00 - "Cosmic Dissecting Room", Grecia, 1993, 61 min., regizor: Vassilis Vafeas
Regizat de Vassilis Vafeas, Cosmic Dissecting Room Show este un film poetic suprarealist care explorează universul artistic şi creativ al unui artist de pionierat şi al locuitorilor unei insule de frontieră. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului.

20:00 - Dezbatere în limba engleză cu tema Impactul patrimoniului asupra creaţiei noilor opere de artă
Heritage Film Festival va fi completat sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 20:00 la CRAFT - Centrul Regional de Afaceri Timiş, de o dezbatere în limba engleză cu tema "Impactul patrimoniului asupra creaţiei noilor opere de artă", moderată de Mirona Radu, director artistic CineEuroConnect. Invitaţi speciali: regizorul grec Vasilis Vafeas, profesor Robert Sowa, compozitoarea şi artista vizuală Sabina Ulubeanu şi criticul de film Andrew Mohsen.
Discuţia va fi precedată de proiecţia unui scurt documentar al proiectului CineEuroConnect.

Duminică, 12 noiembrie: Galerie 1 - HEI - House of European Institutes, (Strada Hector nr. 4)
17:00 Classic Polish Animation Shorts, Polonia, 60 min. 
Colecţie de filme de animaţie poloneze prezentate într-o conferinţă academică susţinută de profesorul Robert Sowa, prorector Academy of Fine Arts, Cracovia.

19:00 "The Devil’s Bride", Lituania, 1974, 78 min. , regizor: Arūnas Žebriūnas
În închiderea festivalului se va proiecta clasicul lituanian musical The Devil’s Bride, regizat de Arūnas Žebriūnas care spune povestea unui diavol iscoditor care odinioară fusese înger, dar s-a plictisit să cânte Osana şi, astfel, a fost condamnat să trăiască pe pământ. Din căsuţa sa, el urmăreşte dragostea şi fericirea într-un tumult amuzant şi uneori tragic, care afectează întreaga zonă rurală. The Devil’s Bride reprezintă primul musical lituanian creat vreodată. Datorită popularităţii sale, este supranumit "Jesus Christ Superstar Lituanian".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.