După 8 ediţii în Bucureşti, UrbanEye Film Festival - eveniment despre arhitectură, oraş şi viaţa urbană - ajunge pentru o primă ediţie la Cluj-Napoca, în perioada 11-15 mai, unde va fi găzduit de Cinema ARTA, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca răspuns la contextul actual, această ediţie are ca subiect central distrugerea oraşelor şi ce presupune reconstruirea lor. Distrugerea locuinţelor, monumentelor şi chiar a oraşelor în ansamblu sunt în ultima perioadă realităţi din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate, publicul este invitat la să reflecteze asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoţionale şi a relaţiilor din comunităţile care le locuiau.

În completarea temei principale, în cadrul acestei ediţii sunt proiectate şi filme specifice direcţiilor tematice recurente din cadrul celorlalte ediţii ale festivalului care au avut loc la Bucureşti precum locuirea, dezvoltarea urbană sau focusul pe lucrări ale anumitor arhitecţi şi artişti consacraţi. Pe lângă proiecţiile de documentare, programul include evenimente speciale, discuţii, tururi ghidate şi ateliere pentru cei mici.

„UrbanEye Film Festival s-a lansat în 2015 ca primul festival de film din ţară despre mediul construit şi viaţa urbană. După 8 ediţii de succes în Bucureşti şi în urma experienţei din ultimii doi ani în care festivalul s-a desfăşurat online, ne-am dorit foarte mult să fim din nou împreună. Proiecţiile online accesibile în toată ţara ne-au arătat că există un interes mare pentru aceste evenimente şi aici, aşa că ne bucurăm să fim la o primă ediţie în Cluj!” – a declarat Monica Sebestyén, co-fondatoarea festivalului.

Festivalul debutează miercuri, 11 mai, cu proiecţia în parteneriat cu Centrul Cultural German „Where to with History”/ „Urmele trecutului” despre încercările oraşului Dresda de a-şi reconstrui clădirile pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi semnificaţia acestora şi a spaţiului public în contextul actual al intensificării mişcărilor de extremă dreaptă. Filmul se încadrează în tema principală a festivalului a monumentelor şi memoriei alături de alte două filme: „Distrugerea memoriei” / „The Destruction of Memory”, un documentar care explorează modul în care prin distrugerea patrimoniului se pierde şi memoria acestor locuri, care duce într-un final la ştergerea identităţii, iar cel de-al doilea este filmul  „Warsaw: A City Divided” /  „Varşovia – Un oraş divizat”  care spune povestea construcţiei ghetoului din Varşovia, văzută din ambele părţi ale zidului şi moştenirea pe care a lăsat-o în oraşul zilelor noastre.

O altă temă importantă este cea a locuirii abordată în filmele: „Such Stuff As Dreams Are Made On”/ „ Din ce sunt făcute visele?”, despre o serie de experimente arhitecturale şi sociale care schimbă dinamica locuirii împreună, proiecţie urmată de discuţii despre tema locuirii în comun; „Good Neighbours” /„Vecini buni” un documentar care explorează limita subţire dintre discreţie şi nepăsare între vecini, proiecţie însoţită de o discuţie despre comunitate şi singurătate în parteneriatt cu Asociaţia Minte Forte, „Push”  un documentar care analizează modul în care preţul apartamentelor este continuă creştere, alimentând o criză globală a locuirii.

Din selecţie mai fac parte documentare precum „The River and the wall”/ „Zidul şi râul”, o călătorie fascinantă şi revelatoare de-a lungul teritoriului de la graniţa Statelor Unite ale Americii cu Mexicul „Making a Mountain” / „Clădind un munte”, film care urmăreşte întregul proces, de la proiectare până la realizare, a unei centrale de transformare a deşeurilor în energie, de către celebrul arhitect Bjarke Ingels şi „Walking on Water” / „Păşind pe apă” despre unul dintre cele mai impresionante proiecte ale artistului Christo.

Programul e completat de evenimente conexe precum turul ghidat prin oraş „Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată”, organizat alături de Asociaţia Korzo, din 14 mai, care invită la descoperirea istoriei cinemaurilor şi cinematografiei clujene; plimbarea audio din 15 mai cu artiştii Panna Adorjáni şi Dániel Láng, „Călătorie în timp în ritm de mers”, propune o explorare a monumentelor din oraş şi a modului în care ne influenţează memoria colectivă şi identitatea.

Pe 14 mai, cei mici sunt aşteptaţi la atelierul „De-a detectivii patrimoniului”, organizat de Asociaţia De-a Arhitectura în care copiii vor merge într-o expediţie în oraş şi vor identifica diferite funcţiuni ale clădirilor.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul festivalului www.urbaneye.ro, de la Cinema ARTA, str. Universităţii 3, sau din reţeaua www.eventbook.ro

Preţul unui abonament este de 75 lei preţ întreg, 50 lei redus (elevi, studenţi, seniori) şi include toate proiecţiile din festival.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.