Cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Evreiesc propune o selecţie de opere cinematografice semnate de regizori de renume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul va debuta la Studioul „Horia Bernea" de la Muzeului Ţăranului Român, cu expoziţia „Fusion Israel 70" a pictorului Daniel Zlota. Vernisajul va fi urmat de spectacolul formaţiei de dansuri Israeliene Hora şi de un recital al formaţiei Bucharest Klezmer Band.

Joi, va fi proiectat filmul „Ben Gurion Epilogue" (2016), în prezenţa regizorului Yariv Mozer. Absolvent al Universităţii de Film şi Televiziune din Tel-Aviv, filmele lui Yariv Mozer au fost prezentate şi premiate în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume.

El a descoperit şase ore de interviu cu Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, datând de mai bine de opt decenii. Filmul, lansat în 2017, a fost, după cum a precizat regizorul la conferinţa de presă care a avut loc joi, o primă ocazie pentru mulţi să îl vadă şi audă pe Ben-Gurion, care „nu vorbeşte despre trecut, vorbeşte despre Israelul din prezent”.

Cea de-a opta ediţie se doreşte a fi una orientată spre probleme sociale. În festival vor mai fi prezentate „The Museum”, al cincilea film al lui Ran Tal, „A Dispatch from Reuters" (1940, SUA), cu actorul de origine română Edward G. Robinson.

La sesiuni de întrebări şi răspunsuri vor participa Yariv Mozer, regizorul „Ben Gurion Epilogue” (2016), Ran Tal, regizor „The Museum” (2017), şi Maximilian Marco Katz, protagonistul filmului „Back to Berlin” (2018).

„Festivalul nu se ocupă de politică, ci să creeze legătura între artiştii de origine evreiască şi România, să arate cultura evreiască. Unul dintre motivele acestui festival este să arate ce a creat cultura evreiască. Este un festival de film evreiesc, nu israelian, care se întâmplă în România şi asta mi se pare extrem de sugestiv şi important”, a declarat Dan Michael Schlanger, preşedintele Bucharest Jewish Film Festival. „Nu se poate să nu trăieşti în România şi să nu remarci atmosfera din România, comparativ cu alte ţări. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu antisemitismul în alte ţări şi că în România este cu totul altceva. Nu se poate ca noi, ca români, ca evrei, să nu remarcăm difrerenţele. Aici, în continuare, există libertate. Sigur, perfect nu este nicăieri. Dar România este un exemplu minunat pentru multe ţări de abordare a problemelor privind naţionalitatea şi a felului în care noi ne desfăşurăm activitatea”, a adăugat el.

La conferinţa de joi, organizatorii au precizat că următoarea ediţie ar putea avea loc anul viitor în primăvară, în luna mai.

Festivalul de Film Evreiesc 2018 va avea loc de joi până duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Cinema Eforie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.