Cinefilii şi pasionaţii de cultură vor avea ocazia să descopere gratuit peste 20 de filme şi evenimente în cadrul festivalul de film evreiesc „Bucharest Jewish Film Festival”, care se desfăşoară între 16 şi 21 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul de Film Evreiesc începe marţi, la Institutul Cervantes. În parteneriat cu Zilele Culturii Sefarde, va fi proiectat filmul „Shlomo Bar”, în prezenţa regizorului Gilad Inbar. Shlomo Bar este unul dintre cei mai importanţi şi originali artişti muzicali din Israel. Timp de patruzeci de ani, împreună cu trupa sa „The Natural Gathering”, a creat muzică care exprimă inima şi sufletul complex al experienţei israeliene - un amestec emoţionant de Est şi Vest ce exprimă totodată protestul social şi durerea.

Filmele au fost selectate pentru a oferi publicului o viziune cât mai amplă asupra culturii, valorilor şi tradiţiilor evreieşti, precum şi asupra provocărilor poporului evreu de pretutindeni.

Proiecţiile vor avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhiva Naţională de Filme - Cinema Union, Centrul Comunitar JCC precum şi Opera Naţională Bucureşti. De asemenea, în cadrul festivalului vor lua parte o serie de invitaţi speciali, precum Itamar Wexler (regizorul filmului „The Voyage”) şi Oded Farber (regizorul filmului “Strive to the present”).

Gala de deschidere a festivalului va avea loc la Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi va fi marcată de proiecţia documentarului „Fiddler’s Journey to the Big Screen / Călătoria Scripcarului spre Marele Ecran”, în regia lui Daniel Raim. Proiecţia va fi precedată de un concert susţinut de ansamblul de muzică veche de cameră Anton Pann, care şi-a ales misiunea de a redescoperi frumuseţea muzicii vechi româneşti şi de a o împărtăşi cu publicul.

Având o selecţie impresionantă de filme semnate de regizori evrei de renume, programul de anul aceste include şi două filme româneşti: „Itinerarii evreieşti în România” şi „Actorul şi sălbaticii”.

„Itinerarii evreieşti în România” este un documentar care surprinde o mică parte din urmele lăsate de comunităţile de evrei din România. De la Săpânţa până la Ştefăneşti, de la Bacău până la Siret, echipa de filmare a încearcat să redea atmosfera din cimitirele şi sinagogile vizitate. Greu de localizat, rămase în afara circuitului turistic al multor localităţi din România, cimitirele evreieşti se află într-un proces accelerat de degradare, deşi reprezintă un patrimoniu de nepreţuit. În puţinele sinagogi rămase funcţionale în România, doar o mână de oameni mai sărbătoresc vechile credinţe.

„Actorul şi sălbaticii” este un film românesc din 1975, regizat de Manole Marcus după scenariul lui Titus Popovici. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu şi Mircea Diaconu. Toma Caragiu îl interpretează pe Costică Caratase, personaj inspirat de personalitatea marelui actor Constantin Tănase. Acţiunea se desfăşoară în perioada interbelică şi se axează pe conflictul dintre actor şi Mişcarea legionară („sălbaticii”), ofensată de spectacolele artistului care o satirizează. Pelicula pune problema libertăţii de exprimare a artistului şi a pericolului pe care îl presupune implicarea sa în problemele sociale existente într-o lume dictatorială.

Festivalul va găzdui concertul clasic „Trei Pianişti, un Pian şi o Soprană”, cu participarea extraordinară a pianistei Lena Vieru Conta, precum şi a pianiştilor Iosif Ion Prunner şi Cristian Niculescu, alături de soprana Andreea Novac.
În parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, spectatorii vor putea urmări concertul „De la Offenbach la Bernstein, o călătorie de 100 ani”. Alături de muzicieni ai Operei Naţionale Bucureşti, publicul va avea ocazia să-i asculte pe Maestrul Eithan Schmasser Ethan Schmeisser, de data aceasta în calitate de pianist, alături de două pianiste de mare renume, Lena Vieru Conta şi Adina Cocârjan, la pupitrul dirijoral aflându-se Maestrul Daniel Jinga.

Programul festivalului include şi o serie de conferinţe, precum „Filme cu tematică evreiască în Arhiva Naţională de Filme”, care se va desfăşura online pe www.bjff.ro, dar şi „Holocaustul şi cel de al Doilea Război Mondial în filmul documentar”, în prezenţa co-regizorului Adrian Cioflâncă, cât şi „Amintiri de pe Frontul de Est” şi „Personajul evreului în cinematografia comunistă”, unde vor participa istoricii Adrian Cioflâncă si Bogdan Jitea. Acestea vor avea loc sâmbătă şi duminică la Jewish Community Center - JCC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.