Festivalul de film documentar fARAD propune la cea de-a patra ediţie o selecţie de filme valoroase, majoritatea în premieră în România şi proiectate în prezenţa autorilor, conferinţe, dezbateri, care vor avea loc în perioada 4-8 octombrie la Cinema Arta şi Cinema Grădişte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema de anul acesta a festivalului este Celebritatea.

Filmul din deschidere, „Risc/ Risk” al Laurei Poitras (câştigătoare la Oscar pentru „CitizenFour”, prezentat la fARAD în urmă cu doi ani), este o disecţie a unei figuri pe cât de enigmatice pe atât de însetate de atenţie: fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Lansat la Cannes şi în cursa pentru Oscar, filmul va fi proiectat în România pentru prima oară.

Tot din lumea Oscarurilor vine şi „Nu sunt negrul vostru/ I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck, care contrastează cu imaginea afroamericanilor în cultura pop. Pelicula, prezentată în premieră în România, a fost nominalizată anul acesta de Academia Americană de Film la titlul de „cel mai bun film documentar”.

„Tokyo Idols”, un film despre singurătate, internet şi nevoia de celebritate, palpitantul thriller „Despotul şi îndrăgostiţii/ The Lovers and The Despot”, despre răpirea unor staruri de film în Coreea de Nord, portretul controversatei figuri sud-africane Winnie, şi fascinanta intrare în lumea filmului francez din „Admiterea/ Le Concours” vin, la rândul lor, din circuitul marilor festivaluri în premieră în România, ca şi „Kinders”.



Tragi-comedia politică „Wiener”, câştigătoare la Sundance, traiectoria unui fenomen de masă în lumea dansului, „Mr. Gaga”, şi celebrul film al lui Lasse Hallström, „ABBA”, care pentru mulţi dintre cei din blocul estic a fost primul documentar de lungmetraj distribuit în cinema, întregesc programul fARAD de anul acesta.

În „Despre orbire/ Notes on Blindness”, respectatul teolog John Hull oferă o mărturie a experienţei căderii în întuneric. Filmul, care a avut premiera la Sundance, este accesibil persoanelor cu deficienţe de vedere şi este prezentat în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şi Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Arad.

Invitaţii speciali ai acestei ediţii sunt regizorii Magnus Gertten („Ascensiunea lui Zlatan”) şi Pascale Lamche („Winnie”), monteurul Erin Casper („Risc”) şi monteurul şi designerul de sunet Dana Bunescu („Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”). Ei vor dialoga cu publicul după proiecţii şi cu cei unsprezece tineri documentarişti care participă la a doua ediţie a Laboratorului fARAD.

Derulat pe întreaga durată a festivalului, Laboratorul fARAD abordează practic relaţia dintre componenta tehnică şi cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfăşurate de Sundance sau IDFA, şi include, alături de sesiunile de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanţilor, un atelier practic intensiv susţinut de Dana Bunescu pe durata a şase zile, având ca temă „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”, şi seminarul „Storytelling şi montajul de documentar”, susţinut de Erin Casper.

O conversaţie liberă cu titlul „Ce este notorietatea într-o lume în care fiecare poate fi faimos pentru 15 minute” va avea loc pe 7 octombrie, de la ora 16.00, la KF Arad, la care vor participa Corina Şuteu, Mona Nicoară (director artistic al festivalului), criticul de film Mihai Chirilov şi invitaţii festivalului.

Printre evenimentele speciale fARAD 2017 se numără şi conferinţa „Excepţia culturală sau de ce nu vrem ca Pinocchio să se înece”, susţinută de Corina Şuteu pe 5 octombrie, de la ora 16.30, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Participarea la proiecţii şi evenimente este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.