Celebrităţile şi strălucirea revin marţi pe Croazetă, după doi ani. Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, amânată două luni, va avea loc cu prezenţă fizică şi se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere. Lungmetraje semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven şi Sean Penn sunt incluse în competiţie şi sunt favorite la trofeul Palme d'Or de anul acesta. România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului. În plus, Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În întreaga sa istorie, festivalul nu a fost organizat de cinci ori - în 1939, a fost anulat din cauza intrării Franţei în al Doilea Război Mondial (prima ediţie având loc după conflict, în 1946). În 1948 şi în 1950, nu a fost organizat din motive economice, în 1968 a fost întrerupt de revoltele din luna mai, iar în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19.

Anul trecut, organizatorii au anunţat o selecţie de filme, iar acestea, purtând emblema Cannes 2020, au fost prezentate în alte evenimente majore de gen.

Festivalul va fi deschis acum cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale. 

La gala de deschidere, actriţa, producătoarea şi regizoarea americană Jodie Foster va primi un trofeu Palme d'Or onorific.

Cineastul italian Marco Bellocchio va fi recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific, la gala de închidere, şi îşi va prezenta în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”.

Invitaţi la festival sunt şi Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care se vor întâlni cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with...”.

Cinci femei şi trei bărbaţi, de pe cinci continente, fac parte din juriul internaţional al Festivalului de Film de la Cannes 2021, prezidat de cineastul Spike Lee. 

Juriul va analiza cele 24 de filme selectate în competiţia de anul acesta şi va acorda uneia dintre producţiile selectate trofeul Palme d'Or, dar şi premii pentru regie, interpretare, scenariu şi premii speciale.

Regizorul, producătorul şi scenaristul Spike Lee (SUA) va prezida forul alcătuit din: Mati Diop (regizoare, Franţa-Senegal), Mylène Farmer (cântăreaţă şi compozitoare, Canada-Franţa), Maggie Gyllenhaal (actriţă, producătoare, scenaristă şi regizoare, SUA), Jessica Hausner (regizoare, producătoare şi scenaristă, Austria), Mélanie Laurent (actriţă, regizoare şi scenaristă, Franţa), Kleber Mendonça Filho (regizor, prpducător şi scenarist, Brazilia), Tahar Rahim (actor, Franţa) şi Song Kang-ho (actor, Coreea de Sud).

În competiţia Cannes FF 2021 au fost selectate: „A Hero”, de Asghar Farhadi, „Tout s’est bien passe”, de François Ozon, „Tre piani”, de Nanni Moretti, „Titane”, de Julia Ducournau, „The French Dispatch”, de Wes Anderson, „Red Rocket”, de Sean Baker, „Petrov's Flu”, de Kirill Serebrennikov, „Par un demi clair matin”, de Bruno Dumont, „Nitram”, de Justin Kurzel, „Memoria”, de  Apichatpong Weerasethakul, „Lingui”, de Mahamat- Saleh Haroun, „Les Olympiades (Paris 13th District)”, de Jacques Audiard, „Les intranquilles”, de Joachim Lafosse, „La fracture”, de Catherine Corsini, „Julie (en 12 chapitres)”, de Joachim Trier, „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen, „Haut et fort”, de Nabil Ayouch, „Ha'berech”, de Nadav Lapid, „Drive My Car”, de Ryusuke Hamaguchi, „Bergman Island”, de Mia Hansen-Love, „Benedetta”, de Paul Verhoeven, „The story of my wife”, de Ildikó Enyedi, „Flag Day”, de Sean Penn, şi „Anette”, de Leos Carax.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura: „The Innocents”, de Eskil Vogt, „After Yang”, de Kogonada, „Commitment Hasan”, de Hasan Semih Kaplanoglu, „Lamb”, de Valdimar Johansson, „Noche de fuego”, de Tatiana Huezo, „Bonne mere”, de Hafsia Herzi, „Delo”, de Alexey German Jr., „Blue Bayou”, de Justin Chou, „Moneyboys”, de CB Yi, „Freda”, de Gessica Geneus, „Un monde”, de Laura Wandel, „Women Do Cry”, de Mina Mileva şi Vesela Kazakova, „La civil”, de Teodora Ana Mihai, „Unclenching The Fists”, de Kira Kovalenko, „Et il y eut un matin”, de Eran Kolirin, „Rehana Maryam Noor”, de Abdullah Mohammad Saad.

„La civil”, co-producţie Belgia - România - Mexic, a fost filmat iarna trecută în Mexic şi este inspirat de întâmplări reale. O mamă a cărei fiică este răpită plăteşte recompensa cerută, dar fata nu se întoarce acasă. Autorităţile refuză să o mai ajute, iar femeia se găseşte în postura de a lupta pentru a-şi găsi copilul.

Acesta este primul lungmetraj regizat de Teodora Mihai. Din distribuţie fac parte Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero şi Jorge A. Jimenez. În 2019, proiectul „La civil” - produs de Hans Everaert pentru Menuetto, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Cristian Mungiu pentru Mobra Films, şi de Michel Franco, şi scris de Teodora Mihai şi Habacuc Antonio De Rosario - a primit la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei 71,41 de puncte şi 1,5 milioane de lei.

Anul acesta, cineastul român Cristian Mungiu, împreună cu producătoarea Didar Domehri, cu autoarea, compozitoarea şi actriţa Camélia Jordana, cu Michel Merkt, consultant şi producător, şi Karel Och, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, va înmâna Grand Prix Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj din Semaine de la Critique, Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation şi Prix Découverte Leitz Cine pentru scurtmetraj.

Scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, de Andrei Epure, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique. Filmul spune povestea unei femei care e găsită inconştientă în faţa blocului în care locuieşte. Nimeni nu îi ştie numele, iar în timp ce aşteaptă salvarea, vecinii vorbesc despre viaţa ei şi a lor. Distribuţia este alcătuită din Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.

În plus, partenerii Semaine de la Critique vor acorda trei premii - Fondation Gan à la Diffusion, SACD şi Canal+ pentru scurtmetraj.

Cât priveşte selecţia Cinéfondation, la a 24-a ediţie a acesteia au fost invitaţi 17 regizori: 8 femei şi 9 bărbaţi. Au fost alese filme din ţări ca Brazilia, Argentina, Bulgaria, Marea Britanie, Japonia şi Danemarca. România va fi reprezentată de „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, realizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Juriul Cinéfondation va acorda trei premii la ceremonia ce va preceda proiecţia câştigătoarelor, pe 15 iulie, la Teatrul Buñuel.

Filmul românesc „Întregalde”, regizat de Radu Muntean, a fost inclus în selecţia de lungmetraje a programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă Festivalului de Film de la Cannes. O producţie românească va fi prezentată şi în selecţia de scurtmetraje.

Drama „Întregalde”, scrisă de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, îi are în distribuţie pe Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan şi Toma Cuzin.

Între scurtmetraje a fost selectat „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borţun, cunoscută drept co-scenarist pentru lungmetrajul „Dublu” (2016) şi pentru regia unor scurtmetraje ca „Anathema” şi „Love Locker”.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune necompetitivă, însă în fiecare an sponsorii oferă premii la finalul programului. 

Lungmetrajul „OSS 117, Alerte rouge en Afrique noire”, regizat de Nicolas Bedos, va fi proiectat la Grand Théâtre Lumière, pe 17 iulie, în încheierea celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Acesta este cel mai recent capitol din aventurile lui Hubert Bonisseur de la Bath, nume de cod pentru OSS 117, interpretat de Jean Dujardin, care joacă alături de Fatou N’Diaye, Pierre Niney, Natacha Lindinger şi de regretatul Wladimir Yordanoff. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.